Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2253737
Titel Unieke genetische variatie in een bijzondere Nederlandse rundveestapel met zeldzame kleuren en aftekeningen
toon extra info.
Anouk Schurink, Jack Windig, Henk Sulkers, Ina Hulsegge, Kor Oldenbroek
Auteur(s) Schurink, Anouk ; Windig, Jack ; Sulkers, Henk ; Hulsegge, Ina ; Oldenbroek, Kor
Uitgever Wageningen : Centre for Genetic Resources, the Netherlands (CGN), Wageningen University & Research
Jaar van uitgave 2019
Pagina's 1 online resource (PDF, 28 pages) illustrations
Titel van reeks CGN rapport (43)
Annotatie(s) Project number WOT-03-003-056
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting De veestapel van familie van der Veen bestaat uit ongeveer 40 runderen met de witrik aftekening en de zeldzame kleuren vaal en blauw. Zeldzame kleuren en aftekening die door jarenlange gerichte fokkerij bij elkaar zijn gebracht én in stand zijn gehouden. De bijzondere veestapel van beperkte omvang heeft daarmee unieke combinaties van zeldzame allelen en genotypes. Omdat er geen stamboekgegevens van de runderen zijn, is de genetische achtergrond van de runderen met behulp van DNA onderzoek in kaart gebracht. De veestapel van familie van der Veen clustert niet samen met een enkel oorspronkelijk Nederlands ras en omvat unieke combinaties van rassen en genetische diversiteit. De geobserveerde zeldzame kleuren werden middels DNA onderzoek geverifieerd. Het DNA kwam, op één rund na, overeen met de geobserveerde kleur voor de basiskleur rood/zwart en de aan- of afwezigheid van de vaal kleur. Voor de aftekening witrik en de kleuren blauw en bont konden geen harde uitspraken gedaan worden omdat de daadwerkelijke mutatie niet gegenotypeerd was. Op basis van DNA zijn alle bekende moeder-nakomeling relaties geverifieerd en relaties op basis van DNA inzichtelijk gemaakt. De veestapel bevat unieke combinaties van zeldzame kleuren en aftekeningen en de runderen zijn genetisch uniek. Het is daarom van belang dat de genetische diversiteit van deze veestapel behouden blijft.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.