Informatie voor professionals in voedsel en groen

Informatie voor professionals in voedsel en groen

 • externe gebruiker (Let opwarning)
 • Log in as
 • Over Groenekennis


  Groenekennis - Informatie voor professionals in voedsel en groen

  Groenekennis bevat artikelen uit vaktijdschriften, rapporten, video’s, presentaties, posters en websites op het gebied van landbouw, visserij, groene ruimte en voeding. Groenekennis wordt dagelijks bijgewerkt en bevat ongeveer 500.000 bronnen.

  Groenekennis is de globale view over diverse deelbestanden. Groenekennis is gevuld met alle informatie uit Groen Kennisnet, de Hydrotheek, Tuinpad, IB archief, ARTIK, bioKennis, Kennisbank Plantaardige bronnen, Kennisbank Zeldzame landbouwhuisdieren en afgesloten documentatiebestanden zoals Land Bodem Water en Consumenten- en huishoudstudies.

  Groen Kennisnet is een zeer belangrijk onderdeel van Groenekennis. De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek.

  Bronnen in Groenekennis kunnen direct opgevraagd worden via een geavanceerde zoekmachine met een 'google-achtige' interface. Met filters kan ingezoomd worden op diverse aspecten, zoals Trefwoord, Collectie, Jaar en Auteur. Bovendien biedt Groenekennis gebruikers de mogelijkheid om via de E-mail geattendeerd te worden op aanvullingen in specifieke vakgebieden.
  De Tijdschriftenlijst biedt een overzicht van tijdschriften waaruit de artikelen voor Groenekennis worden geselecteerd. Door te klikken op een titel krijgt u alle artikelen uit dat tijdschrift in de Groenekennis database getoond.
  Zoeken op kaart biedt een geografische ingang op de beschikbare publicaties over de binnen dit bestand onderscheiden gebieden.

  Groenekennis is onderdeel van het bibliotheeksysteem van WUR. Praktijkgerichte publicaties en rapporten van WUR komen daardoor automatisch beschikbaar. Daarnaast wordt de database doorlopend gevuld met voor het groen onderwijs bruikbare bronnen en artikelen, video’s en websites. Het percentage online is de laatste jaren gegroeid tot tweederde van de totale aanwas per jaar. Dit percentage groeit nog steeds.

  Over
Record nummer 2288038
Titel artikel Sneeuw in Nederlands waterbeheer
Auteur(s) Hurkmans, R. ; Wendt, D.E. ; Houten, G. van den
Tijdschrifttitel Stromingen : vakblad voor hydrologen
Deel(Jaar)Nummer 25(2019)3
Paginering 41 - 55
Online Embargo op full text. Full text beschikbaar vanaf 2020-09-01
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting In Nederland ligt vrijwel elke winter gedurende enige tijd sneeuw. De hoeveelheid is meestal beperkt, maar niet altijd; in sommige gevallen kan het neerslag-afvoerproces aanzienlijk beïnvloed worden doordat (een deel van) de neerslag niet direct beschikbaar is voor infiltratie of afstroming. Toch wordt sneeuw in Nederlands waterbeheer maar zelden beschouwd in modellering. We laten zien dat sneeuw-gerelateerde processen relatief eenvoudig mee te nemen zijn door de neerslag van tevoren te pre-processen. Hiertoe vergelijken we een aantal modellen, zowel voor het splitsen van neerslag in regen en sneeuwval, als voor het smelten van het sneeuwdek, en toetsen deze aan metingen van het KNMI. Hieruit blijkt dat eenvoudige modellen in Nederland het best voldoen: sneeuw in Nederlandse omstandigheden is zo heterogeen en metingen zijn zo schaars dat complexe modellen moeilijk te kalibreren zijn. Met eenvoudige modellen worden zowel de timing van sneeuwgebeurtenissen als de dikte van het sneeuwdek goed gesimuleerd. We toetsen het effect van sneeuw op het afvoerverloop van twee sub-stroomgebieden van de Berkel. Dit effect is doorgaans klein, behalve bij dikke sneeuwpakketten zoals in de winter van 2010/2011.In die gevallen verbetert de modelprestatie aanmerkelijk. Op de beschreven manier kan sneeuw dus relatief eenvoudig meegenomen worden in zowel langjarige modelsimulaties als in een operationele context: zo is één van de hier beschreven modellen geïmplementeerd in een operationeel Delft-FEWS systeem bij waterschap Rijn en IJssel.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie
 

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.

U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.