Login

Hydrotheek

Record nummer 1641876
Koepeltitel In de ban van de Betuwse dijken /
Toon alle aanwezige delen
Titel Dl. 2: Oosterhout : een bodemkundig, historisch en archeologisch onderzoek naar de opbouw en ouderdom van de Waaldijk te Oosterhoot (Over-Betuwe)
toon extra info.
J.R. Mulder, F. Spaan en J.G.C. de Wolf ; met medew. van J. Coopmans, C. van Lent
Auteur(s) Mulder, J.R. ; Spaan, F. ; Wolf, J.G.C. de ; Coopmans, J.
Uitgever Wageningen : Alterra, Research Insituut voor de Groene Ruimte
Jaar van uitgave 2001
Pagina's 86 p
Pagina's 1 online resource (86 p)
Titel van reeks Alterra-rapport (ISSN 1566-7197 ; 311)
Online full text
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) dijken / geschiedenis / geografie / bodemeigenschappen / leeftijd / archeologie / bodemkarteringen / kaarten / waal / gelderland / historische geografie / betuwe
Rubrieken Bodemclassificatie / Geschiedenis (algemeen)
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting In het kader van de dijkverzwaring is in opdracht van het Polderdistrict Betuwe bij Oosterhout de opbouw en de ouderdom van een oud dijkvak onderzocht. Op drie plaatsen was het buitentalud van de dijk afgegraven. Het onderzochte dijkvak moet vóór 1500 zijn aangelegd. De samenstelling van het onderste pakket wijkt enigszins af van de laag erboven. Dit zou kunnen wijzen op een noodkade (van vóór 1500). Op 1 m beneden de kruin van de huidige dijk bevindt zich een oud wegdek, dat vóór de dijkverzwaring van 1881/1883 is aangelegd. In die periode is de helling van het buitentalud van 1:3 naar 1:4 gebracht en bekleed met een laag baksteen. Onder de buitenteen van de dijk komt een laag kolenslib voor, die sinds circa 1870 door de Waal is afgezet. De overige Oosterhoutse dijkvakken zijn steeds weer teruggelegd als gevolg van talloze dijkdoorbraken. De oudst bekende is die van 1564, de jongste van 1820. De doorbraken vonden voornamelijk plaats, daar waar de stroomrug van het Rietgraaf systeem de bandijk kruist. In het midden van de 16e eeuw lag Oosterhout als een gestrekt dijkdorp aan een schaardijk. Het voorland was door de aanleg van kribben aan de overzijde van de Waal aan erosie onderhevig. De schaardijk is in de 17e eeuw herhaaldelijk doorgebroken. In de 18e eeuw is door kribbenaanleg veel land aangewonnen. Na de doorbraak van 1820 werd de bandijk sterk naar binnengelegd. Het nieuwe dorp Oosterhout ontwikkelde zich loodrecht op de dijk.
Betrokken instanties Alterra WUR
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.