Login

Hydrotheek

Record nummer 2056986
Titel artikel De invloed van hoogte en landgebruik op het neerslagmaximum op de Veluwe
Auteur(s) Maat, H.W. ter ; Moors, E.J. ; Hutjes, R.W.A. ; Janssen, R. ; Dolman, A.J.
Tijdschrifttitel Meteorologica
Deel(Jaar)Nummer 17(2008)3
Paginering 11 - 15
Op papier Haal het document, vind aanverwante informatie of gebruik andere SFX-diensten
Trefwoorden (cab) landgebruik / neerslag / vegetatie / klimaatverandering / fysische geografie / veluwe
Rubrieken Hydrologie
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting De wisselwerking tussen landgebruik, landbedekking en het klimaat zijn al jaren onderwerp van onderzoek. Vaak wordt er gekeken naar het gevolg van landgebruiksverandering op neerslag onder afwisselende atmosferische omstandigheden in verschillende delen van de wereld. Het basismechanisme dat hierbij een rol speelt is dat door een landgebruiksverandering de vegetatie verandert en daarmee veranderen ondermeer de ruwheidslengte en de albedo. Hierdoor verandert tevens de stralingsbalans en ook de verdeling van de fluxen van latente en sensibele warmte. Veranderingen in de oppervlaktefluxen van energie, vocht en impuls zullen leiden tot een veranderend vocht- en warmtetotaal binnen de grenslaag. Op hun beurt zal dit weer invloed hebben op de convectieve opwarming, diabatische opwarming, subsidentie en vochtconvergentie in de grenslaag. De terugkoppelingen op de regionale schaal (~100 km) tussen het landoppervlak en de topografie enerzijds en de atmosfeer anderzijds zullen direct aangrijpen op processen in de atmosfeer die de mesoschaal circulaties aandrijven. In dit artikel gaan we in op de mogelijke gevolgen van een verandering in landgebruik op de landatmosfeer interacties (verdamping, neerslag) voor een relatief klein gebied namelijk de Veluwe. Deze interacties zullen met behulp van een regionaal atmosfeermodel en een gedetailleerd landoppervlaktemodel worden bestudeerd.
Betrokken instanties Alterra WUR
Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Aardwetenschappen
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.