Login

Hydrotheek

Record nummer 2081928
Titel Monitoring en evaluatie natuur(vriende)lijke oevers Maas : deelrapportage 1, jaar 2008
toon extra info.
F.C.M. Kerkum
Auteur(s) Kerkum, F.M.C.
Uitgever [S.l.] : RWS Waterdienst
Jaar van uitgave 2009
Pagina's 139 p ill
Online full text
Trefwoorden (cab) oevers / rivieren / oeverecologie / biologische monitoring / oevervegetatie / fauna / maas / limburg
Rubrieken Aquatische ecologie / Natuurbescherming
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Om het effect van natuur(vriende)lijke oevers op de ecologie en de (hydro)morfologie te volgen en vast te leggen en informatie te krijgen over de doelmatigheid van de verschillende typen natuur(vriende)lijke oevers is er een monitoringsprogramma opgesteld. De monitoringswerkzaamheden vinden vooralsnog plaats in de waterlichamen Grensmaas, Zandmaas, Bedijkte Maas en Beneden Maas. In deze delen zijn 21 locaties geselecteerd. Het is een doorsnede van zowel natuurlijke als natuurvriendelijke oevers langs de Maas. Bij de locatiekeuze is rekening gehouden met de aanlegvariant (type oever), het traject en het stadium van successie (aantal jaren na aanleg). De parameters die in het water gemonitoord worden zijn macrofauna, waterplanten en vissen en ook wordt de onderwaterbodem beoordeeld op chemische en fysische aspecten. Verder worden de oevers beoordeeld op erosie en de vorming van steilwanden en wordt op de droge oever de flora en fauna in beperkte mate gevolgd.
Betrokken instanties Rijkswaterstaat Waterdienst
Rijkswaterstaat, Directie Limburg
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.