Login

Hydrotheek

Record nummer 2105279
Titel Muizenplagen 2014-2015
Uitgever [S.l.] : Provincie Fryslân
Jaar van uitgave 2015
Pagina's 11 p
Online full text
Trefwoorden (cab) muizen / plagen / plagenbehandeling / plagen veroorzaakt door gewervelde dieren / friesland / oogstschade / waterbeheer / dijken / waterschappen / waterkwaliteit
Rubrieken Mammalia / Wildbescherming en -beheer
Publicatie type Brochure
Taal Nederlands
Toelichting In 2014-2015 deed zich een uitzonderlijke grote muizenplaag voor in Nederland. Vooral op de veen- en kleigronden in de provincie Fryslân kwamen muizen in zeer grote aantallen voor. Zoveel, dat graslanden, waterkeringen en bermen op grote schaal kaal werden gegeten en er plaatselijk uitzagen als een bruine gatenkaas. Voor meer dan 900 agrariërs betekende het een grote schadepost, zeker in situaties waar de weilanden van individuele boeren in z’n geheel werden kaalgevreten. Ook de waterschappen waren beducht op mogelijke risico’s t.a.v. de waterkerende dijken, als gevolg van muizenschade. De muizenplaag in 2014-2015 kwam in meerdere opzichten overeen met een eerdere uitbraak in 2004-2005. Ook toen was er sprake van forse schade. Zijn muizenplagen een terugkerend fenomeen? Wat zijn daar dan de oorzaken van en kan schade worden voorkomen? Deze vragen waren voor verschillende overheden en organisaties aanleiding om in januari 2015 een onderzoek te starten. Het doel is om kennis en bouwstenen te leveren om in de toekomst schade te beperken. Het onderzoek heeft ook opgeleverd dat het loont om muizenplagen vroegtijdig te signaleren en maatregelen te treffen.
Betrokken instanties Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek
WUR
Wetterskip Fryslân
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.