Login

Hydrotheek

Record nummer 2200561
Titel De kwaliteitsestafette : strategie en teamwork voor het borgen van kwaliteit in rivierprojecten
toon extra info.
Keesjan van den Herik
Auteur(s) Herik, K. van den
Uitgever [S.l.] : Smart Rivers
Jaar van uitgave [ca. 2016]
Pagina's 26 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting In de afgelopen decennia zijn tal van inrichtingsprojecten langs Nederlandse rivieren uitgevoerd. Onderzoek naar de resultaten van deze projecten heeft geleid tot veel kennis over uiterwaardinrichting. Op basis van 20 jaar onderzoek en praktijkervaring zijn de kwalitatieve lessons learned per riviertraject vastgesteld. Deze zijn vervolgens vertaald in praktische inrichtingsprincipes voor ontwerpers. Deze handreiking voor het groen-blauwe ontwerp is in postervorm beschikbaar op www.smartrivers.nl. Kern van de aanpak is dat inrichtingsprojecten en hoogwaterprojecten altijd aansluiten bij de eigenheid van de rivier. Ze leggen structuren en vormen aan die passen bij het betreffende riviertraject en gebied. Met andere woorden: werken binnen het DNA van de rivier. Elk riviertraject vraagt hierbij om een andere aanpak. De Waal is een volledig andere rivier dan de Limburgse Terrassenmaas en de Noordelijke IJssel vraagt om een andere aanpak dan de kronkelwaarden van de Zuidelijke IJssel. Bewezen succesvolle inrichtingsprincipes worden niet vanzelfsprekend toegepast in nieuwe ontwerpen. Ontwerpen die wel aan deze inrichtingsprincipes voldoen halen niet vanzelfsprekend de eindstreep. Het aanleveren van kennis voor de ontwerppraktijk volstaat dus niet. Smart Rivers constateert dat de uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van kwaliteitsborging nog niet heeft geleid tot duidelijke verantwoordelijkheden en een helder proces voor kwaliteitsborging in projecten. Smart Rivers wil hieraan bijdragen door, samen met deskundigen uit de projectpraktijk, te komen tot een overzichtelijke checklist voor kwaliteitsborging. Dit document vormt daarin een belangrijke stap.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.