Login

Hydrotheek

Record nummer 2220052
Titel Spaarwater : eigen watervoorziening: zoetwaterbeschikbaarheid : deelrapport 2013-2015 : ondergrondse opslag van perceelseigen water - kwantiteitsaspecten
toon extra info.
Sieger Burger, Maarten Waterloo, Kyra Hu-a-ng, Arjen Oord
Auteur(s) Burger, S. ; Waterloo, M. ; Hu-a-ng, K. ; Oord, A.
Uitgever Gouda : Acacia Water
Jaar van uitgave 2016
Pagina's 68 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Dit rapport ‘Eigen watervoorziening - Zoetwaterbeschikbaarheid’ is onderdeel van de serie rapporten van het project Spaarwater I. In deze rapportage worden de effecten van ondergrondse opslag met perceelseigen water uit de drainage beschreven, zoals getest in de pilotgebieden in Breezand en Borgsweer. Zoetwatervoorziening in de Waddenregio niet vanzelfsprekend is. Deze regio kenmerkt zich namelijk door een ondiepe zoet-zout overgang in het grondwater en van nature brakke sloten. Zeker in droge tijden kan een tekort aan zoetwater optreden. Uit het onderzoek blijkt dat, het opslaan van het zoete drainagewater in de ondergrond in tijden van overschot, het mogelijk maakt om zelfvoorzienend te zijn in de zoetwatervoorziening. Op jaarbasis is er genoeg water van goede kwaliteit beschikbaar om in de ondergrond op te slaan. Dit water kan op een goede manier worden opgeslagen in de ondergrond. Verder blijkt uit de pilots dat het goed mogelijk is om dit opgeslagen water terug te winnen. Uit de modelberekeningen blijkt dat 40 tot 90% van het opgeslagen water kan worden teruggewonnen. Dit terugwin rendement hangt mede af van het type en de grootte van het systeem. Met dit systeem van ondergrondse opslag kan water van elke 1 ha worden gebruikt om 1,2 tot wel 2 ha land van water te voorzien. Zelfvoorzienendheid in de zoetwatervoorziening is daarmee mogelijk met een ondergrondse opslagssysteem.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.