Login

Hydrotheek

Record nummer 2231477
Titel artikel Belang, betaling, zeggenschap: geborgde zetels in het waterschapsbestuur
Auteur(s) Hoeben, C.
Tijdschrifttitel Water governance
Deel(Jaar)Nummer (2014)3
Paginering 10 - 16
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Waterschappen kennen net als gemeenten, provincies en het Rijk een democratisch gekozen bestuur. In 2015 zijn er weer bestuursverkiezingen. In de aanloop naar deze verkiezingen wordt in veel provincies discussie gevoerd over de samenstelling van de waterschapsbesturen. De discussie spitst zich met name toe op de zeggenschap voor eigenaren van ongebouwde grond. Dat zijn voornamelijk agrariërs. De discussie wordt versterkt door een recente uitzending door Nieuwsuur waarin werd gesteld dat boeren een steeds kleiner aandeel van de totale waterschapskosten zijn gaan betalen. Als agrariërs maar een klein deel van de kosten betalen, hebben ze dan niet te veel te zeggen in de waterschapsbesturen? Betaling en zeggenschap zijn in de waterschappen nauw met elkaar verbonden. Beide zijn afhankelijk van het belang dat een groep heeft bij het waterschapswerk. In 2014 betalen eigenaren van ongebouwde grond circa 10 procent van de belastingen. Dat is een beperkt aandeel. Als belang, betaling en zeggenschap verband houden met elkaar dan mag worden verwacht dat agrariërs slechts beperkte zeggenschap hebben in het waterschapsbestuur. In dit artikel gaan we na of de zeggenschap die de agrariërs hebben in het waterschapsbestuur in evenwicht is met het deel van de kosten dat zij betalen.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.