Login

Hydrotheek

Record nummer 2241532
Titel Voorlopige richtlijnen voor het instellen van een onderzoek naar lekken bij waterleidingbedrijven
Uitgever Den Haag : KIWA
Jaar van uitgave 1951
Pagina's 13 p
Titel van reeks Mededeling (1)
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Tot nu toe wordt wel aangenomen, dat een zg. "lekverlies", dat niet groter is dan 10 % van de afgeleverde waterhoeveelheid, voor een waterleidingbedrijf normaal kan worden genoemd. Bij bedrijven, die het water volgens een metertarief leveren, kan dit "lekverlies" worden bepaald door de over een bepaalde, niet te korte periode - bijv. één jaar - in het leidingnet gebrachte hoeveelheid water te verminderen met de som van de aan de verbruikers over de gezamenlijke huiswatermeters afgeleverde hoeveelheid water, waarbij nog moet worden opgeteld het voor brandblusdoeleinden, spuien van het leidingnet, enz. gebruikte water. In het verschil, dat kortweg wel "lekverlies" wordt genoemd, zijn echter mede begrepen de miswijzingen van de hoofdwatermeters en het gemiddelde van de miswijzingen van alle huiswatermeters. De commissie heeft voorlopig de indruk, dat de gemiddelde aanwijzing van alle huiswatermeters tezamen gesteld mag worden op ten hoogste 97 % van de in werkelijkheid doorgestroomde hoeveelheid water. Omtrent de miswijzing van de hoofdwatermeters is het bezwaarlijk een cijfer te noemen. Wel kan worden opgemerkt, dat de hoofdmeters bij vele bedrijven een te lange looptijd hebben. Onder die omstandigheden is bij venturimeters, door aangroeiing van de keel van de venturibuis, een positieve miswijzing te verwachten; Woltmannmeters daarentegen zullen op de duur een negatieve miswijzing gaan vertonen.
Betrokken instanties KWR, Watercycle Research Institute
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.