Login

Hydrotheek

Record nummer 2251153
Titel Watersysteemanalyse Markiezaatsmeer-Binnenschelde
Uitgever Deventer : Witteveen+Bos
Jaar van uitgave 2016
Pagina's 348 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Na de aanleg van de Deltawerken zijn er aan de voet van de Brabantse Wal in de omgeving van Bergen op Zoom twee watersystemen ontstaan, namelijk de Binnenschelde en het Markiezaatsmeer. De Binnenschelde is een stedelijk meer met potenties voor wonen, recreëren en ondernemen op en langs het water. Het Markiezaatsmeer is een waardevol en vogelrijk wetland dat onderdeel is van het Natura 2000-netwerk. De ontwikkelperspectieven van beide meren hangen in sterke mate af van de waterkwaliteit. De biologische waterkwaliteit van beide meren is echter ontoereikend tot slecht volgens de KRW-richtlijnen (Waterschap Brabantse Delta 2014). De zwemwaterkwaliteit van de Binnenschelde is niet optimaal, waardoor er regelmatig waarschuwingsborden staan in verband met het voorkomen van toxische blauwalgen. Dit belemmert ontwikkelplannen van de gemeente Bergen op Zoom en ondernemers voor wonen, werken en recreëren op en langs de Binnenschelde. De waterkwaliteit is tevens een belangrijke factor voor het behalen voor de Natura 2000-doelen in het Markiezaatsmeer, omdat verondersteld mag worden dat de waterkwaliteit invloed heeft op de draagkracht voor vogels in het meer. De eerste stap voor het structureel verbeteren van de waterkwaliteit van beide meren is het uitvoeren van een gedegen watersysteemanalyse, waarmee begrip verkregen kan worden over het functioneren van beide watersystemen. In dit rapport wordt dit watersysteemonderzoek behandeld en zijn de ontwikkelingsperspectieven van beide meren bepaald op basis van het verkregen systeembegrip, zowel voor zoete als zoute eindsituaties.
Betrokken instanties Waterschap Brabantse Delta
Witteveen+Bos
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.