Login

Hydrotheek

Record nummer 2251210
Titel Kansen voor kwelders : Kennisblad Veldwerkplaats
Auteur(s) Leeuw, C. de
Uitgever Driebergen-Rijsenburg : VBNE
Jaar van uitgave 2019
Pagina's 4 p
Online full text
Publicatie type Brochure
Taal Nederlands
Toelichting De slibhuishouding langs de Waddenzeekust is van groot belang voor zowel de natuur als voor de maatschappelijke functies van de kwelders. Zo geven voorspellingen aan dat de zeespiegel in de toekomst steeds sneller zal gaan stijgen. Kwelders groeien op de slibrijke randen van de Waddenzee. Ze hebben het vermogen om mee te groeien met de zee, doordat ze slib invangen en daardoor langzaam ophogen. Dat is van levensbelang voor het voortbestaan van kwelders bij een voortschrijdende zeespiegelstijging. Daarnaast zorgen kwelders voor golfreductie op dijken tijdens stormen en zijn ze een bron van biodiversiteit. Havens zijn het slib juist liever kwijt dan rijk: zij zijn bezinkplaatsen van overtollig slib, dat steeds verwijderd moet worden. In deze veldwerkplaats zijn de kansen bekeken om het transport van slib door de Waddenzee te benutten om kwelders te laten ophogen en havens minder snel vol te laten slibben. Dit gebeurde aan de hand van onderzoeksgegevens en op twee plaatsen in het veld langs de Friese kust: Noarderleech en Kwelder Westhoek.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.