Login

Hydrotheek

Record nummer 2251543
Titel artikel Op weg naar een weerbaar en veelkleurig landschap : vijf dorpen rond de Marneslenk in Friesland pakken het initiatief : case study
Auteur(s) Ruyter, P. de
Tijdschrifttitel Water governance
Deel(Jaar)Nummer (2019)1
Paginering 29 - 31
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Het gebeurt niet elke dag dat vijf dorpen gezamenlijk het initiatief nemen om na te denken over de toekomst van hun landschap. Sterker, dat Arum, Kimswerd, Pingjum, Witmarsum en Zurich samen een integraal masterplan voor de toekomst van de Marneslenk hebben opgesteld is uniek binnen Nederland en toont de kracht en betrokkenheid van de mienskip. Het gebied van de Marneslenk – tussen Bolsward en Harlingen – is een oeroud landschap en vormde ooit de open verbinding tussen Bolsward en de zee. In een zompig labyrint van laagten en hoogten vestigden de eerste bewoners zich op de kwelderruggen. Van oudsher is het een gebied geweest van pioniers en innovatie, waarbij de verwoestende kracht van het water noopte tot samenwerking tussen de bewoners. Zo is de Pingjumer Gulden Halsbân één van de eerste omringdijken in Noordwest Europa, voltooid aan het einde van de 12e eeuw. Middels een laag dijkje werden huisterpen één voor één aan elkaar gekoppeld, om zo het wassende water buiten de deur te houden.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.