Login

Hydrotheek

Record nummer 2251548
Titel artikel HWBP stadsdijken Zwolle : Hollands vakmanschap in een multicultureel jasje : case study
Auteur(s) Weerd, H. de
Tijdschrifttitel Water governance
Deel(Jaar)Nummer (2019)1
Paginering 42 - 45
Online full text
Publicatie type Artikel
Taal Nederlands
Toelichting Dijken zijn onlosmakelijk verbonden met het Hollandse landschap. De dijken zijn cultuurhistorische symbolen voor de Hollandse voorliefde voor orde, doelgerichtheid en ons vertrouwen in techniek. In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken talloze waterprofessionals aan een groot deel van deze cultuurhistorische symbolen. Het programma kent, niet heel verwonderlijk, ook een sterk Hollandse insteek: pragmatisch, efficiënt en doelgericht. Maar cultuur is niet statisch. Cultuur is altijd in ontwikkeling (W.E. Bijker, 1995). Zo ook de Nederlandse cultuur en haar symbolen. De culturele diversiteit neemt bovendien in rap tempo toe. Nu ligt een groot deel van de dijken die in het HWBP worden aangepakt op het platteland. Het deel van Nederland waar de verandering naar een multiculturele samenleving nog maar in beperkte mate heeft plaats gevonden. De Hollandse HWBP aanpak sluit hier dan ook nog altijd redelijk goed op aan. Maar hoe zit het met deze Hollandse aanpak in de snel veranderende steden? Bij de voorbereidingen op het project HWBP Stadsdijken Zwolle is ervaren dat een Hollandse aanpak in de multiculturele setting van de stad niet altijd werkt. Met name als het gaat om de participatie van bewoners en gebruikers. Na een periode van ontdekken, analyseren en zoeken wordt in dit project nu gekozen voor een participatie-aanpak afgestemd op de multiculturele setting van de wijk waarlangs het project is gelegen. In deze case-study worden zowel de zoektocht en de uiteindelijk gekozen cultuursensitieve participatieaanpak belicht.
Betrokken instanties Waterschap Drents Overijsselse Delta
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.