Login

Hydrotheek

Record nummer 2251685
Titel Symposium over de aanpak van microverontreinigingen in het water 'Al doende leren, al lerende doen'
Uitgever Amersfoort : STOWA
Jaar van uitgave 2019
Online full text
Publicatie type Congresverslag
Taal Nederlands
Toelichting De verspreiding van medicijnresten en andere microverontreinigingen in het milieu, oppervlaktewater en drinkwaterbronnen, is een toenemende bron van zorg. Het afgelopen jaar hebben waterbeheerders hard gewerkt aan een effectieve aanpak. Er wordt onderzoek gedaan naar het meten van effecten op het waterleven (ecotoxiciteit). Waterschappers hebben in een speciale Community of Practice de kennis en ervaring op het gebied van medicijnrestverwijdering vertaald in concrete maatregelen op eigen rioolwaterzuiveringen. En op meerdere plaatsen zijn proeven en pilots gestart met technieken om microverontreinigingen vergaand uit afvalwater te verwijderen. Onder meer op rwzi Aarle-Rixtel. Deze pilot is één van de eerste concrete resultaten van gezamenlijke ketenaanpak van medicijnresten in water, door waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze aanpak kenmerkt zich door lerend implementeren. Kortom: in de praktijk, via proeven, pilots en demo’s, onderzoek doen naar doelmatigheid en effectiviteit van uiteenlopende verwijderingstechnieken en de hierin opgedane kennis weer inzetten bij nieuwe pilots en demo’s. Zo wordt gepoogd om snel vooruitgang te boeken bij het oplossen van dit probleem. Aan de aanpak is een bijdragenregeling gekoppeld waarop waterbeheerders een beroep kunnen doen als zij zelf op praktijkschaal microverontreinigingen willen verwijderen. In het programma komt een breed scala aan verwante onderwerpen aan bod: monitoring, medicijnresten als onderdeel van alle microverontreinigingen, de technieken in de afvalwaterzuivering, (eco)toxiciteit en preventiemogelijkheden.
Betrokken instanties Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA)
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.