Login

Hydrotheek

Record nummer 2253020
Titel Grondwatermodellen versus Tijdreeksanalyse : het geval Terwisscha
toon extra info.
projectmanager ir. J.W. Kooiman ; auteur dr. ir. C. Maas
Auteur(s) Maas, C. ; Kooiman, J.W. (project director)
Uitgever Nieuwegein : KWR
Jaar van uitgave 2011
Pagina's 1 online resource (PDF, 41 pages) illustrations
Titel van reeks BTO rapport (BTO2011.028(s))
Annotatie(s) Project number B111745
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting In het kader van het BTO - project Grondwatermodellen versus Tijdreeksanalyse is onderzocht waarom in het geval van de grondwaterwinning Terwisscha tijdreeksmodellen consistent een grotere invloed op de grondwaterstand te zien gaven dan andere modellen. Het bleek dat de tijdreeksanalisten geen rekening hadden gehouden met een geleidelijke daling van de grondwaterstand door onbekende of niet goed gedocumenteerde oorzaken; een verschijnsel dat wel als achtergrondverdroging aangeduid wordt. Het gevolg was dat de achtergrondverdroging aan de winning toegeschreven werd. Met een eigen analyse kon de grootte van de achtergrondverdroging vastgesteld worden. Nadat de resultaten van de voorgaande tijdreeksmodellen hiervoor gecorrigeerd waren bleek de tegenstelling met andere modellen geheel opgeheven te zijn. Achtergrondverdroging is een verschijnsel dat in elk geval in de oostelijke helft van Nederland algemeen voorkomt en vermoedelijk in heel Nederland bestaat. Overal waar een grondwaterwinning geleidelijk in omvang is toegenomen correleert hij met de achtergrondverdroging, waardoor een tijdreeksmodel de invloed van de winning op de grondwaterstand overschat. Om de twee effecten te kunnen scheiden moeten ook reeksen geanalyseerd worden van peilbuizen die buiten de invloedssfeer van de winning staan.
Betrokken instanties KWR, Watercycle Research Institute
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.