Login

Hydrotheek

Record nummer 2287575
Titel Oorzaak beperkte ontwikkeling verlandingsvegetatie
Auteur(s) Stallinga, J.
Uitgever [S.l.] : [s.n.]
Jaar van uitgave 2017
Pagina's 30 p
Online full text
Publicatie type Boek
Taal Nederlands
Toelichting Successie naar verlanding vindt sinds de jaren 70 minder dan gewenst plaats. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de nasleep van vermesting, vervuiling en peilbeheer in de jaren 70. Over de huidige stand van zaken is weinig bekend. Daarom wordt in dit rapport een antwoord gezocht naar de vraag: Welke factoren spelen een rol in de verschillen in plantensamenstelling tussen de trekgaten in de Deelen? Het antwoord is gezocht in het veld maar ook in de literatuur. De zuurgraad, doorzicht en diepte hebben grote invloed op de soortensamenstelling. Voornamelijk puntkroos, krabbescheer en fonteinkruid blijken gevoelige soorten te zijn. Naast deze water- en fysische eigenschappen is er ook een significant verband gevonden tussen luwte en de plantensoortensamenstelling. Via een plattegrond van de Deelen is zijn aannames gedaan over welke delen luw zijn, matig luw en niet luw. Hoewel deze methodes niet helemaal wetenschappelijk onderbouwend zijn is het toch aannemelijk dat luwte inderdaad een positief effect heeft op de soortensamenstelling. Ten slotte is er gekeken naar de invloed van ganzen en welke invloed voetpaden hebben op de aanwezigheid van ganzen. Er is een negatief significant verband gevonden tussen de aanwezigheid van ganzen en tussen de plantensoortensamenstelling. Ook is er een significant verband gevonden tussen de afstand van openbare wegen, fiets- en voetpaden tot de ganzen. Ganzen komen weinig voor binnen 125 meter vanaf openbare wegen, fiets- en voetpaden.
Betrokken instanties
Reacties
Er zijn nog geen reacties. U kunt de eerste schrijven!
Schrijf een reactie

To support researchers to publish their research Open Access, deals have been negotiated with various publishers. Depending on the deal, a discount is provided for the author on the Article Processing Charges that need to be paid by the author to publish an article Open Access. A discount of 100% means that (after approval) the author does not have to pay Article Processing Charges.

For the approval of an Open Access deal for an article, the corresponding author of this article must be affiliated with Wageningen University & Research.