Hulp bij het zoeken

Hulp bij het zoeken

  • externe gebruiker (Let opwarning)
  • Log in as
  1. Voer één of meer zoekwoorden in in het zoekvenster.
  2. Gebruik aanhalingstekens om te zoeken op een exacte woordcombinatie (phrase), bijvoorbeeld "water management". Meer info
  3. Gebruik bij het zoeken op auteur achternaam en voorletters en scheid de initialen met spaties of punten, bijvoorbeeld J.M. Keynes. Meer info.
  4. Gebruik als jokertekens (wildcards) een vraagteken (?) voor één teken of een asterix (*) voor meerdere tekens. Meer info.
  5. Binnen een zoekvenster kunnen zoekwoorden gecombineerd worden met de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT. Meer info.

Zoeken op exacte woordcombinatie (phrase)

Meerdere zoekwoorden worden als exacte woordcombinatie gezocht wanneer u ze tussen aanhalingstekens (" ") zet. Wanneer je "water management" intypt dan moeten de woorden water en management naast elkaar én in die volgorde voorkomen om in het zoekresultaat terecht te komen. Dit levert vaak relevantere publicaties op, maar het beperkt ook het aantal publicaties dat u vindt.

Bijvoorbeeld: Typt u bijvoorbeeld in "water management", dan vindt u wel
Guidelines for water management
maar niet
Water resources management.

Om publicaties te vinden waarin zowel het woord water als het woord management voorkomen maar niet noodzakelijkerwijs naast elkaar typt u in water AND management of gewoon water management.

Auteursnamen

Als u zoekt op een bepaalde auteur moeten de voorletters worden gescheiden met een punt of een spatie. Denkt u bij het zoeken op auteursnaam er aan dat de naam van één en dezelfde auteur vaak verschillend wordt opgegeven. U kunt de bekende varianten van de naam met een OR combineren.

Voorbeelden:

"M Kropff" OR "M J Kropff"
"F.W.T. Penning de Vries" OR "F. Penning de Vries"
"M Terpstra" OR "P Terpstra"

Jokertekens en truncatie

Een jokerteken (of wildcard) is een teken dat één of meer karakters in een zoekwoord kan vervangen. Een karakter kan een letter of cijfer zijn. Door ze te gebruiken kunt u zoeken met woordstammen of meerdere varianten van een woord.

Het jokerteken * (asterix) vervangt 0, 1 of meer karakters. Het jokerteken ? (vraagteken) vervangt precies één karakter.

Bijvoorbeeld:
varken* levert publicaties op met varken, varkens, varkensvoer, varkensstallen, varkensmest, etc.
Organi?ation geeft publicaties met organisation en/of organization.

Omdat het jokerteken ? (vraagteken) precies één karakter vervangt, zoekt u met colo?r wel op colour maar niet op color en met varken? wel op varkens maar niet op varken. Met colo*r zoekt u tegelijkertijd op color en colour, maar ook op Colorimetric.

Truncatie is het zoeken op woorden met een bepaalde stam door een * (asterix) achter het zoekwoord te zetten. Truncatie is vooral nuttig bij het zoeken op Nederlandse woorden, omdat het Nederlands veel samengestelde woorden heeft. Probeer maar eens het verschil tussen aardappel en aardappel*.

Jokertekens kunnen niet worden gebruikt binnen een exacte woordcombinatie (phrase).

Booleaanse operatoren

U kunt de zogenaamde Booleaanse operatoren (AND, OR, en NOT) gebruiken om zoekwoorden te combineren. Met behulp van haakjes kunt u de volgorde aangeven waarin de zoekwoorden gecombineerd moeten worden.

AND vindt publicaties waarin alle opgegeven zoekwoorden voorkomen. Kaas AND brood levert publicaties op met zowel het woord kaas als het woord brood.
OR vindt publicaties waarin tenminste één van de opgegeven zoekwoorden voorkomt. Kaas OR brood levert publicaties op met of het woord kaas of het woord brood. Ook kunnen de publicaties beide woorden bevatten, maar dit is niet noodzakelijk.
NOT sluit publicaties uit met het opgegeven zoekwoord. Kaas NOT brood levert publicaties op met het woord kaas maar alleen die waarin het woord brood niet voorkomt.
 

Volgorde van uitvoering

De rangorde van de Booleaanse operatoren is NOT, AND, OR, dat wil zeggen NOT wordt eerst uitgevoerd, daarna de AND en als laatste de OR.
 

Haakjes

( ) U kunt haakjes gebruiken om de volgorde van uitvoering te veranderen en zo complexe zoekvragen samen te stellen. Bijvoorbeeld: (kaas AND brood) AND (eieren OR spek) levert publicaties op met de woorden 'kaas, brood en eieren' of 'kaas, brood en spek' of 'kaas, brood, eieren en spek'.

Voorbeelden

A AND B OR C A AND ( B OR C )
A NOT B OR C A NOT ( B OR C )

Full text indexering

In de meeste van onze databases gebruiken we 'full text indexering'. Wanneer u bijvoorbeeld zoekt op "duurzame energie" dan vindt u niet alleen resultaten met "duurzame energie" in de titel of in de trefwoorden etc. maar ook met "duurzame energie" in de tekst van het bijbehorende document. Dit levert (veel) meer resultaten op.

Gebruik facetten om de zoekresultaten te verfijnen

U kunt de facetten in de linkerkolom van het zoekresultaat gebruiken om zoekresultaten te verfijnen. De facetten waarop u klikt zullen bovenaan de resultaatlijst verschijnen. Het facet kan verwijderd worden door daar op het facet te klikken.

Resultatenlijst

Attendering opzetten

Door te klikken op de link alert icon attendering (alert), kunt u een attendering opzetten op basis van uw laatste zoekactie. Dit betekent dat nieuwe titels die voldoen aan uw zoekactie met regelmaat naar uw e-mailadres verstuurd worden.

U kunt een lijst van uw opgeslagen zoekacties bekijken in het "My Library" gedeelte van de Digital Library

U moet ingelogd zijn in "My Library" om van deze optie gebruik te kunnen maken.

Titels exporteren

Door te klikken op de link export icon export kunt u een formaat kiezen.

Titels in 'RIS formaat' kunnen worden ingelezen in Endnote, Procite en Reference Manager. Titels in 'Formaat met labels' kunnen worden ingelezen in Cardbox.

Door te klikken op de knop wordt een bestand met de titelbeschrijvingen naar uw eigen schijf gedownload.

 

Titels printen

Door te klikken op de link print icon print kunt u een printformaat kiezen (volledig formaat en kort formaat) en het aantal titels per pagina instellen (maximaal 500).
Als u vervolgens op de knop klikt worden de titelbeschrijvingen pagina voor pagina getoond. Met behulp van uw browser kunt u ze dan afdrukken.

Resultaten markeren (max. 30)

Zodra uw zoekactie een lijst resultaten heeft opgeleverd, kunt u de checkboxes (vink icon) gebruiken om individuele resultaten toe te voegen aan de lijst met "Uw selectie". Het maximale aantal resultaten wat u aan kunt vinken is 30. Door te klikken op de Uw selectie kunt u de lijst openen.

Vervolgens kunt u de resultaten bekijken in meerdere formaten, de lijst afdrukken, de records opslaan op schijf of versturen per e-mail.

Door te klikken op het delete icon icoontje kunt u een resultaat van de lijst verwijderen. (Dat kan alleen bij het korte formaat.)

 
U moet eerst inloggen om gebruik te maken van deze service. Login als Wageningen University & Research user of guest user rechtsboven op deze pagina.