Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 387459
Title Ontwikkeling en marktimplementatie van biologisch afbreekbare bindbuis
Author(s) Sluis, B.J. van der; Schennink, G.G.J.
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen (PPO - rapport ) - 28
Department(s) Nursery Stock-Flower Bulbs
AFSG Biobased Products
Publication type Research report
Publication year 2009
Keyword(s) bioplastics - straatbomen - boomteelt - bindmateriaal - opbinden van planten - binddraden - materialen uit biologische grondstoffen - biobased economy - street trees - arboriculture - tying devices - staking - ties - biobased materials
Categories Bioplastics and Polymers / Ornamental Woody Plants
Abstract In de laanboomsector wordt veel gebruik gemaakt van bindbuis om een kwalitatief goed eindproduct af te kunnen leveren. Na de teelt vormt het bindbuis een afvalprobleem. Opruimen is arbeidsintensief en ondanks alle zorgvuldigheid van de kweker blijft veel achter op de percelen. De bindmaterialen zijn gemaakt van PVC en kunnen niet verteren. De kwekers zijn zeer geïnteresseerd in de toepassing van biologisch afbreekbare varianten. Door PPO is in samenwerking met AFSG vanaf 2000 gewerkt aan het ontwikkelen en testen van biologisch afbreekbare bindbuis in de teelt van laanbomen. Het doel was om een bindbuis te ontwikkelen die aan alle gestelde eisen van de kwekers voldoet. De eisen zijn: goede verwerkbaarheid van het materiaal bij het aanbrengen; geen bastinsnoering; voldoende lange gebruiksduur (minimaal twee groeiseizoenen); degradatie: het afvalproduct verteert langzamerhand in de bodem.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.