Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 391932
Title LED belichting tijdens het voortrekken van lelie
Author(s) Kok, B.J.; Wildschut, J.
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen - 93
Department(s) Nursery Stock-Flower Bulbs
Publication type Research report
Publication year 2010
Keyword(s) led lampen - belichting - lilium - snijbloemen - kastechniek - forceren van planten - led lamps - illumination - cut flowers - greenhouse technology - forcing
Categories Greenhouse Technology / Cut Flowers
Abstract De laatste jaren staat het gebruik van LED-lampen in de tuinbouw in de belangstelling. Uit vele onderzoeken is al gebleken dat LED-lampen op dit moment nog geen alternatief zijn voor de SON-T lampen. Het grote voordeel van LED-lampen is dat ze monochromatisch licht van alle mogelijke golflengtes binnen en rond het PAR-spectrum geven. Doordat LED’s geen warmtestraling geven is het mogelijk om ze dicht op het gewas te plaatsen waardoor in een teeltsysteem in meer lagen kan worden voorgetrokken. Hierdoor kan de kasperiode flink verkort worden. Per steel is dan voor verwarming en belichting in de kas een kortere periode, dus minder energie nodig. In dit project werd onderzocht of lelies de eerste 6 weken na opkomst onder LED voorgetrokken kunnen worden. De lelies werden onder LED, onder verschillende rood/blauw verhoudingen voorgetrokken onder 50 μmol per m² per sec (in het vervolg aangeduid als μmol) en onder een van 10 tot 67 μmol oplopende lichtintensiteit. Voor dit onderzoek werd één cultivar uit de groep van de Oriëntals, één LA-hybriden en één Longiflorum gebruikt. De resultaten werden bedrijfseconomisch doorgerekend om te bepalen of voortrekken onder LED financieel haalbaar is. In de bedrijfseconomische evaluatie werd een vergelijking gemaakt tussen lelieteelt op mobiele tafels in een kas zonder voortrek, en lelieteelt op mobiele tafels met voortrek in een meerlagensysteem in bewaarcellen.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.