Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 415449
Title Gezonde Kas - High Tech im Gewächshaus. Interreg Projekt Gezonde Kas in Kranenburg vorgestellt (Interview mit Marc Peters und Carolien Zijlstra)
Author(s) Schrage, R.; Peters, M.; Zijlstra, C.
Source LZ Rheinland, Ausgabe 39, Erntedank 2011 (2011). - p. 49 - 49.
Department(s) Bioint Moleculair Phytopathology
Publication type Article in journal aimed at the general public
Publication year 2011
Abstract Langzaam schuift het rijdende platform over de lange rijen planten in de kas. Daarop een camera met hoogwaardige leds die continu beelden doorgeeft van de groene bladeren. Laten de speciale videobeelden zwarte vlekken op de bladeren zien, dan is het tijd om in te grijpen.Want die zwarte vlekken - niet te zien met het blote oog - betekenen dat de plant gestrest is. De visualisatie gebeurt op basis van chlorofylfluorescentie, een nieuwe technologie die de mate van fotosynthese weergeeft. Heeft de plant geen fotosynthese, dan is dat een teken van ziekte.Nog zo'n innovatief vroegsignaleringssysteem is de Crop DiagNose, een elektronische neus die op basis van geurdetectie de teler waarschuwt als de planten in een kas worden aangetast door ziekten of plagen.Het zijn maar twee van de 21 gespecialiseerde producten die geïntegreerd worden getest in De Gezonde Kas. Dit meerjarige, grensoverschrijdende project geïnitieerd door Wageningen UR heeft als doel de glastuinbouw efficiënter en duurzamer in te richten.'Kassen worden steeds groter en daarmee voor het oog onoverzichtelijker', legt projectleider Carolien Zijlstra uit. Nederland telt bijvoorbeeld zo'n 10.000 ha onder glas, met een gemiddelde kasgrootte van vijf hectare. 'Daarbij wordt de vraag naar producten zonder bestrijdingsmiddelen steeds sterker. Met precisiemonitoring en behandeling kan er veel eerder worden ingegrepen, nog voordat symptomen met het oog zichtbaar zijn. Zo kan er ook veel gerichter - en dus minder - worden gespoten, en vaker met biologische middelen worden gewerkt.'Volgens Zijlstra, verbonden aan Plant Research International van Wageningen UR, ligt de innovatie vooral in de combinatie van technieken. 'De producten die in ons programma zitten, zijn afzonderlijk niet zoveel waard, maar als geheel wel', zegt zij. 'Dan ontstaat er een totaal nieuw concept voor gewasbescherming. Het gehele systeem heeft een enorme meerwaarde en kan goed worden afgezet op de wereldmarkt'
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.