Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 440271
Title Bemesting Alstroemeria: Invloed van EC en K:Ca verhoudingin de teelt van Alstroemeria op kokossubstraat
Author(s) Helm, F.P.M. van der; Labrie, C.W.; Mourik, N.M. van; Groot, M. de; Voogt, W.
Source Bleiswijk : Wageningen UR Glastuinbouw (Rapporten WUR GTB 1249) - 74
Department(s) WUR GTB Teelt & Bedrijfssystemen
WUR GTB Gewasfysiologie Management en Model
Publication type Research report
Publication year 2013
Keyword(s) alstroemeria - alstroemeriaceae - bemesting - teelt - substraten - kokosnootproducten - elektrische geleidbaarheid - kalium - calcium - glastuinbouw - nederland - alstroemeria - alstroemeriaceae - fertilizer application - cultivation - substrates - coconut products - electrical conductivity - potassium - calcium - greenhouse horticulture - netherlands
Categories Fertilizers, Fertilizer Application / Cultivation, Cultural Methods
Abstract In 2010 is budget beschikbaar gesteld door het Productschap Tuinbouw voor een 2 jaar durend onderzoek om te bepalen wat de juiste verhouding K:Ca bij verschillende EC-niveau’s is gedurende het jaar. Er is een twee jaar durende kasproef uitgevoerd waarin een K:Ca verhouding van 5:1, 1:1 en 1:3 is gerealiseerd bij een EC van 2 (laag) en 3 (hoog) mS/ cm. In het onderzoek gaf de hoge EC op een kokossubstraat bij een K:Ca verhouding van 1:1 of lager betrouwbaar meer productie in stuks en in kilo’s geoogst gewicht dan een lage EC. De productie bij een K:Ca verhouding van 5:1 was altijd lager, de EC had hierop geen invloed. Daarnaast was bij een hoge EC en een K:Ca verhouding van 1:3 in de voedingsoplossing zowel productie en takgewicht per 80 cm het hoogste. Ook was de lengte van het gewas in de zomer duidelijk hoger als gevolg van een lagere K:Ca in de voedingsoplossing. Met het oog op ziektegevoeligheid gaf een voedingsoplossing met een K:Ca verhouding van 1:3 een robuuster gewas dat minder vatbaar was voor vochtblaadjes en bloemschade door klimaat wisselingen en hoge instraling. Daarnaast was bij hoge EC het gewas gevoeliger voor vochtblaadjes, maar dit effect was minder sterk dan het effect van een hoge K:Ca verhouding. Ten slotte gaf de lage EC in dit onderzoek meer problemen met uitval door Fusarium.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.