Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 451268
Title Bruine bladpunten in Longiflorum 'White Heaven" : inventarisatie bladproblemenin de praktijk
Author(s) Kok, B.J.
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen - 20
Department(s) Nursery Stock-Flower Bulbs
Publication type Research report
Publication year 2008
Keyword(s) lilium - lelies - teelt onder bescherming - kassen - afwijkingen, planten - bloembollen - forceren van planten - lilium - lilies - protected cultivation - greenhouses - plant disorders - ornamental bulbs - forcing
Categories Bulb and Tuber Flowers
Abstract Bruine bladpunten in de Longiflorum White Heaven ontstaan in de kas na een omslag van weerstype van donker weer met een hoge RV naar zonnig weer met veel straling en extreem veel verdamping. Het probleem doet zich alleen voor in de zomer in de kas als de teelt snel verloopt. De bladanalyses hebben geen duidelijk kandidaat voedingsstof als oorzaak voor bruine bladpunten opgeleverd. Lelies behorend tot de groep van de Longiflorum en dan specifiek de cultivar White Heaven kunnen in de zomermaanden in de kas last krijgen van bruine bladpunten. Uit gesprekken met broeiers en voorlichters is gebleken dat problemen met bruine bladpunten in de Longiflorum White Heaven zich zowel in Hollands als in Frans geteelde bollen voordoen. Ook in andere Longiflorum cultivars zijn wel eens bruine bladpunten gezien. Zowel broeiers als voorlichters wijten de problemen aan magnesiumgebrek. Uit de bladanalyses is niet gebleken dat magnesiumgebrek de veroorzaker is van bruine bladpunten. Een aantal broeiers telen de Longiflorum White Heaven buiten voor de bloem. In de periode dat zich bruine bladpunten hebben voorgedaan in de kas werden deze in de buitenbloementeelt niet gezien. Een belangrijk verschil met de teelt in de kas is dat de teelt buiten 1,5 tot 2 maanden langer duurt. In de winter in de kas zijn nog nooit problemen met bruine bladpunten gezien in Longiflorum. Bruine bladpunten ontstaan dus onder omstandigheden van snelle groei.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.