Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 478138
Title biologisch afbreekbaar machinegaas : Deelrapport 3. Testen van prototypes machinegaas
Author(s) Dalfsen, P. van; Baltissen, A.H.M.C.; Leijden, J.P.H. van
Source Lisse : PPO Bloembollen en Bomen - 17
Department(s) Nursery Stock-Flower Bulbs
Publication type Research report
Publication year 2007
Keyword(s) verpakking - materialen uit biologische grondstoffen - rubber - boomteelt - sierplanten - landbouwkundig onderzoek - nederland - packaging - biobased materials - rubber - arboriculture - ornamental plants - agricultural research - netherlands
Categories Ornamental Plants
Abstract In de boomkwekerij wordt veel gebruik gemaakt van machinegaas. Bij het rooien en ingazen geeft het gebruik van machinegaas grote tijdwinst. Het verwijderen van dit machinegaas bij het planten kost echter weer veel tijd, terwijl niet verwijderen van het machinegaas een milieuprobleem oplevert. In het gaas zijn namelijk polyestervezels verwerkt. In het project wordt een biologisch afbreekbaar machinegaas ontwikkeld. In de eerste fase wordt alleen het polyester vervangen in de verticale garens. Als dit succesvol is, wordt het polyester vervangen rond het natuurrubber. Ook het natuurrubber zelf wordt in een later stadium aan onderzoek onderworpen. De selectie van de garens is uitgevoerd door A&F. In die rapportage zijn ook de resultaten te vinden van de verwerking van de prototypes op de ingaasmachines.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.