Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 478721
Title Moraal voor en na religie: wie kijkt er naar ons? - n.a.v. Frans de Waal over God als wakend oog in The bonobo and the atheist
Author(s) Weele, Cor van der
Source Waardenwerk (2013)54/55. - ISSN 2214-3149 - p. 56 - 61.
Department(s) Philosophy
WASS
Publication type Article in professional journal
Publication year 2013
Abstract De meest saaie en onproductieve vraag die je over religies kunt stellen is of ze wel of niet waar zijn; zo begint Alain de Botton zijn boek Religie voor Atheisten (2012). Veel interessanter vindt hij de vraag wat te doen als we religie niet meer voor waar houden. Voor Richard Dawkins moet de godsdienst dan meteen de deur uit, want wat wij nodig hebben is waarheid (Dawkins 2006). De Botton denkt dat religies voorzien in twee andere en meer centrale behoeften: de behoefte aan vreedzaam samenleven en de behoefte aan troost in het omgaan met pijn, mislukking en kwetsbaarheid. Die behoeften verdwijnen niet als we niet meer in God geloven en we moeten wat hem betreft veel meer van religies blijven leren dan hedendaagse atheïsten ons voorhouden.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.