Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 490333
Title CocoMix : Eindrapport SBIR CocoMix Fase 1
Author(s) Overweg, G.; Krenz, M.; Blok, C.
Source IntroVation B.V. - 40
Department(s) GTB Gewasgez. Bodem en Water
Publication type Research report
Publication year 2010
Keyword(s) grondverbeteraars - substraten - tuinbouw - ph - economische haalbaarheid - cocos - vervangmiddelen - turf - groeimedia - soil amendments - substrates - horticulture - ph - economic viability - cocos - substitutes - peat - growing media
Categories Horticulture / Cropping Systems
Abstract De doelstelling van het CocoMix project is het ontwikkelen van een substraat waarin geen veen meer is verwerkt. Positief is dat de markt al behoorlijk in beweging is om veen te vervangen. De markt heeft tot op heden een aantal positieve resultaten behaald met verschillende ‘veenvervangers’ (Blok & Verhagen, 2009). Toch blijkt dat altijd nog een percentage veen nodig is om problemen met wortelgroei in de propagationfase te voorkomen. IntroVation is door de SBIR van het ministerie van LNV in staat gesteld een substraat te ontwikkelen dat voor 100% veenvrij is. Kokos is een substraat met een aantal gunstige eigenschappen. Doordat kokos weinig nutriënten bevat (lage EC-waarde) kan de teler de voedingstoffen goed controleren. Daarnaast heeft kokos een gunstig water en luchthuishoudingen kan het na indroging weer makkelijk vocht opnemen. Kokos mist echter een hechtende eigenschap, dit maakt het moeilijk om zwartveen te vervangen. Bovendien is de pH van kokos te hoog en te instabiel. In deze haalbaarheidsstudie wordt voor beide problemen door een innovatieve oplossing aangedragen. Namelijk een pH additief en een bindmiddel. Ook worden mogelijke ontwikkelpartners (OctoPlus en Evonik) voor de tweede fase en krachtige marktpartijen (Horticoop en Jiffy) voorgesteld.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.