Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 491819
Title Succes van een nieuwe tomaat staat of valt bij oordeel Bleiswijkse proefpanel
Author(s) Hanenberg, Maike
Source Succes van een nieuwe tomaat staat of valt bij oordeel Bleiswijkse proefpanel, Hart van Holland Lansingerland, 2015-09-11, A. van der Houwen, http://www.hvhonline.nl/pages/posts/succes-van-een-nieuwe-tomaat-staat-of-valt-bij-oordeel-bleiswijks-proefpanel-49331.php
Department(s) WUR GTB Teelt & Bedrijfssystemen
Publication type Media appearance
Publication year 2015
Abstract Bleiswijk – "Onderzoeker kwaliteit glasgroente en fruit". Zo omschrijft Maike Hanenberg haar functie bij het smaakteam Bleiswijk van Wageningen UR Glastuinbouw. In het laboratorium, bij het proefkassencomplex vlak naast de A12, doet zij een boekje open over smaakproeven. De biologe, met als specialisatie voeding en menselijke gezondheid, legt uit hoe het proeven van kasgroente en -fruit in zijn werk gaat. "Bij een opdracht voor een teler of een zaadveredelingsbedrijf gaat er via de mail een oproep naar leden van het smaakpanel. Vijftig mensen worden dan opgeroepen voor een smaakproef. Proevers beseffen zelf niet hoe belangrijk zij zijn. Maar de opdrachtgevers gebruiken de informatie écht." Het Bleiswijkse panel proefde de afgelopen tijd vooral tomaten, paprika's, en aardbeien. Maar ook dingen als asperges, meloen, boerenkool, aubergine en -auw- Spaanse pepers stonden op het menu. Tot exotische groente als zeekraal aan toe. De proevers geven alleen aan of iets wel of niet lekker is. Daarnaast is een expertteam actief met door het smaakteam getrainde proevers die gedetailleerder kunnen ingaan op de smaak. Hanenberg zou blij zijn met meer proevers in het smaakpanel. "In de toekomst gaan we grotere proeven organiseren. En de vorm verandert, steeds vaker vragen we om ook visueel' te beoordelen. Het liefst zou ik met een smaakproef op locatie willen gaan," zegt de onderzoekster. "Het geeft een ander beeld als je eens een nieuwe groep mensen laat proeven, bijvoorbeeld bij een evenement." Naast de smaakproefresultaten meet Hanenberg ook andere aspecten van groente en fruit, zoals houdbaarheid en hoeveelheid suikers. "Er is zo veel meer mogelijk met marketing in de groente- en fruitsector. Maar de basis ligt hier, namelijk: goede smaak. Italiaanse tomaten zouden lekkerder zijn dan de onze, maar dat is allemaal een kwestie van beleving."
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.