Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 546516
Title Zelfs van een fruitvliegje is een robot gemaakt
Author(s) Muijres, Florian
Source Zelfs van een fruitvliegje is een robot gemaakt, Vroege Vogels NPO Radio 1, 2018-10-28, https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/12652-zelfs-van-een-fruitvliegje-is-een-robot-gemaakt
Department(s) Experimental Zoology
Publication type Media appearance
Publication year 2018
Abstract

Ze vliegen rond jouw appels en peren. Geen fruitschaal is veilig voor deze kleine beestjes. De meeste mensen zijn fruitvliegjes liever kwijt dan rijk. Maar onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Wageningen zijn juist geïnspireerd door dit piepkleine vliegje. Ze ontwikkelden een vliegende robot, die is geïnspireerd op de vlucht van de fruitvlieg. In Vroege Vogels laat onderzoeker Florian Muijres het mini robotje zien.

Robot doet fruitvliegje na

Een ingenieuze vlieger

De fruitvlieg zweeft in je gezichtsveld en geïrriteerd probeer je hem weg te slaan. Maar, dat lukt niet altijd. Wat blijkt namelijk: de fruitvlieg is een behoorlijk ingenieuze vlieger. "Om gevaar te ontwijken maakt hij handig gebruik van aerodynamische krachten. Zo raakt de vlieg niet uit balans en kan hij razendsnel wegvliegen", aldus Florian Muijres, onderzoeker van de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie van Wageningen University & Research.

Muijres ontdekte dit samen met onderzoekers van TU Delft. Ze lieten de manoeuvres van fruitvliegen uitvoeren door een op insecten geïnspireerde vliegrobot, de DelFly Nimble. Deze nieuwe aan de TU Delft ontwikkelde robot heeft een spanwijdte van 33 cm en flappende vleugels. Hij kan zweven, alle richtingen uit vliegen en kan net als fruitvliegen behendige trucs uitvoeren.

Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.