Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 546517
Title Robot doet fruitvliegje na
Author(s) Muijres, Florian
Source Robot doet fruitvliegje na, Vroege vogels BNN/VARA, 2018-10-26, https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/robot-doet-fruitvliegje-na
Department(s) Experimental Zoology
Publication type Media appearance
Publication year 2018
Abstract

Fruitvliegjes, de meeste mensen zijn ze liever kwijt dan rijk. De kleine insecten hebben het pas gekochte appeltje of peer in een mum van tijd ontdekt. Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Wageningen zijn juist geïnspireerd door dit piepkleine vliegje. Ze ontwikkelden een vliegende robot, die is geïnspireerd op de vlucht van de fruitvlieg.

Wat blijkt? De fruitvlieg is een behoorlijk ingenieuze vlieger. "Om gevaar te ontwijken maakt hij handig gebruik van aerodynamische krachten. Zo raakt de vlieg niet uit balans en kan hij razendsnel wegvliegen", aldus onderzoeker Florian Muijres van de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie van Wageningen University & Research.

Muijres ontdekte dit samen met onderzoekers van TU Delft, toen ze de manoeuvres van fruitvliegen lieten uitvoeren door een op insecten geïnspireerde vliegrobot, de DelFly Nimble. Deze nieuwe aan de TU Delft ontwikkelde robot heeft een spanwijdte van 33 cm en flappende vleugels. Hij kan zweven, alle richtingen uit vliegen en kan net als fruitvliegen behendige trucs uitvoeren.

In Vroege Vogels zondag gaat de robot fruitvlieg ook live een stukje vliegen.

Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.