Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 547943
Title Amerikaanse doorbraak met gengewassen: Dat zouden wij ook wel willen
Author(s) Marcelis, Leo
Source Amerikaanse doorbraak met gengewassen: 'Dat zouden wij ook wel willen', NOS Nieuwsuur, 2019-01-05, https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/460944/Nieuwsuur.html
Department(s) PE&RC
Horticulture & Product Physiology
Publication type Media appearance
Publication year 2019
Abstract

Een gewas 40 procent extra opbrengst laten genereren: het is Amerikaanse wetenschappers gelukt. Hoogleraar Leo Marcelis is een beetje jaloers. "Dat zouden wij ook graag willen doen. Daar werken we ook aan. Maar de toepassing van genetische modificatie, dat kan hier in Nederland, in Europa niet. Dat is een politieke of een maatschappelijke keuze."

De hoogleraar tuinbouw en gewasfysiologie aan de Wageningen University & Research reageert op de resultaten van het Amerikaanse onderzoek naar de verbetering van het groeiproces bij planten. De resultaten, gepubliceerd in het gezaghebbende Science, liegen er niet om. Tabaksplanten die bijna de helft meer blad opleveren.

Marcelis noemt het een doorbraak. "Het verbetert de fotosynthese. Ik denk dat dit heel belangrijk is. Ik denk dat het een hele grote impuls gaat geven aan het fotosynthese-onderzoek, in Amerika, in Nederland. Er zijn heel veel initiatieven om die fotosynthese te verbeteren en nu laten we zien dat dat kan."

Veilige technologie?

Het Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het omzetten koolstofdioxide in suikers onder invloed van licht, de zogeheten fotosynthese, nog grote stappen kan maken. Een belangrijk proces, want met die suikers groeien planten.

De technologie waar het om gaat, maakt een knip in het dna van een plantensoort om deze beter te maken. CRISPR-Cas is zo'n nieuwe techniek waarbij in een gen wordt geknipt om heel gericht kleine veranderingen aan te brengen.

"Wetenschappers denken tegenwoordig dat het kan. Zeker als daarvoor de CRISPR-Cas techniek gebruikt wordt, omdat dat een hele veilige manier is. Vanuit de maatschappij is er angst voor dit soort nieuwe technieken en daarom wordt het niet toegestaan. Maar vanuit de wetenschap zien we eigenlijk dat er heel veel voordelen aan zitten."

Veredelen

Dat betekent overigens niet dat Nederlandse wetenschappers niets meer kunnen doen om gewassen beter te maken. Zo experimenteren de onderzoekers in Wageningen met omgevingsfactoren zoals verschillende soorten licht. Daarbij zijn de lampen niet alleen rood of paars zijn, maar worden ze soms zelfs op de grond tussen de planten geplaatst.

En ook in Wageningen zoeken Marcelis en collega's naar de genetische samenstelling waardoor planten optimaal presteren. "Welke genen zijn betrokken bij de fotosynthese? En bij de andere groeiprocessen? Op basis daarvan kunnen veredelaars weer kruisingsprogramma's maken om nieuwe rassen te veredelen. Dat kan ook, maar het is een veel langere weg om tot nieuwe rassen te

Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.