Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 559883
Title Duurzaamheid: waarden rond wetenschap en welzijn
Author(s) Nijland, H.J.
Source NVBe-nieuwsbrief 18 (2011)5. - p. 5 - 7.
Department(s) Strategic Communication
Publication type Article in professional journal
Publication year 2011
Abstract Van de biomassa van alle gewervelde dieren op land, bestaat bijna twee derde uit boerderijdieren; ongeveer één derde zijn menselijke wezens; en nog maar een kleine drie procent ervan zijn dieren in het wild. Hieruit blijkt dat, in de relatie tussen mens, dier en aarde, voedsel veruit het belangrijkste element is: wij eten dieren als voedsel, maken aanspraak op de woongebieden van wilde dieren, vaak om dat land dan weer te gebruiken om voedsel te verbouwen voor onze landbouwhuisdieren. Dit roept dringend de vraag op: kan dit nog langer zo - is dit wel duurzaam? Omdat ik merk dat duurzaamheid, met haar motto ‘people, planet and profit’, in de praktijk voor velen een leeg begrip is geworden, wil ik graag een alternatieve benadering van duurzaamheid voorleggen. Deze benadering zal ik toelichten middels wetenschappelijk onderzoek naar dierhouderijsystemen en de productie, consumptie, handel en regelgeving rond voedsel in het algemeen.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.