Staff Publications

Staff Publications

 • external user (warningwarning)
 • Log in as
 • language uk
 • About

  'Staff publications' is the digital repository of Wageningen University & Research

  'Staff publications' contains references to publications authored by Wageningen University staff from 1976 onward.

  Publications authored by the staff of the Research Institutes are available from 1995 onwards.

  Full text documents are added when available. The database is updated daily and currently holds about 240,000 items, of which 72,000 in open access.

  We have a manual that explains all the features 

Record number 560976
Title Enhancing greenhouse horticulture in the Bekaa Valley, Lebanon
Author(s) Os, Erik van; Salm, Caroline van der; Baeza, Esteban; Tsafaras, Ilias; Jomaa, Thab; Skaf, Sleiman El; Halabi, Diana El
Source Beliswijk : Wageningen University & Research, BU Greenhouse Horticulture (Report / Wageningen University & Research, BU Greenhouse Horticulture WPR-852) - 42
Department(s) GTB Tuinbouw Technologie
GTB Gewasgez. Bodem en Water
Publication type Research report
Publication year 2019
Abstract Efficiënt omgaan met water is in aride gebieden zeer belangrijk. Het toepassen van beschermde teelten helpt in de tuinbouw de productie te verhogen bij hetzelfde waterverbruik, terwijl mens en milieu er op vooruitgaan. In dit project is een Demo centrum ontwikkeld om nieuwe ontwikkelingen direct aan de telers te kunnen laten zien. Het ontwerp is gebaseerd op een computersimulatie van het lokale klimaat in de Bekaa vallei. Twee verbeterde en twee traditionele tunnels zijn vervolgens gebouwd. In elk van de twee typen is één tunnel voor de teelt in grond en de ander voor de teelt in substraat. De eerste teelt startte in April 2018 met tomaat en werd gevolgd door een komkommerteelt in oktober. Door de korte teeltduur kunnen alleen voorlopige conclusies worden gegeven. Het toepassen van passieve verwarming leidde in april tot 3° C hogere nachttemperaturen, verder was het klimaat in beide typen tunnels vergelijkbaar. Toch was de oogst in de verbeterde tunnels 40% hoger omdat de bestuiving met hommels de vruchtzetting en uitgroei enorm verbeterde. Het waterverbruik kon nog niet optimaal worden gedemonstreerd vanwege technische problemen.
Comments
There are no comments yet. You can post the first one!
Post a comment
 
Please log in to use this service. Login as Wageningen University & Research user or guest user in upper right hand corner of this page.