- Inleiding
- 1.1. Een paar begrippen
- 1.2. Wat zetten we in het E-depot
- 1.2.1. Bestanden
- 1.2.2. Links naar het beschreven object zelf (fulltext, database, website, citrix-toegang)
- 1.3. Links naar begeleidend materiaal of extra informatie (companion website, table of contents)
- 1.4. Welke links worden getoond aan de eindgebruikers
- Link of bestand koppelen aan bestaand catalogusrecord
- 2.1.1. Er is nog geen E-depot link
- 2.1.1.1. Een enkel bestand uploaden naar het E-depot
- 2.1.1.2. Een enkele link invoeren in het E-depot
- 2.1.1.3. Een samengesteld object invoeren in het E-depot (bestand + link(s) of meerdelig bestand)
- 2.1.2. Er is al een E-depot link
- 2.1.2.1. Link controleren en wijzigen
- 2.1.2.2. Link naar begeleidend materiaal toevoegen naast een full text link
- 2.1.2.3. Extra link naar full text toevoegen
- 2.1.3. Er is een SFX link en je wilt een extra link naar full text of begeleidend materiaal toevoegen
- Link of bestand invoeren via WWWcat
1. Inleiding
In deze handleiding beschrijven we het invoeren van links en het uploaden van bestanden behorende bij records in de catalogus, de documentatiebestanden en eventueel WaY vanuit de module Muteren van titelbeschrijvingen.
In de catalogus en de documentatiebestanden zijn 3 typen links opgenomen:
- Links naar full text via onze link resolver (SFX).
- Links via een door ons ingevoerd URL die leiden naar begeleidend materiaal zoals een Table of Contents of een companion website.
- Links via een door ons ingevoerd URL die leiden naar URLs die leiden naar het beschreven object zelf (full text, website, database of citrix-applicatie).
Sinds de invoering van het E-depot maken links van dit laatste type het geen deel meer uit van het record, maar worden ze in aparte records (één per record) opgeslagen in een apart bestand: het E-depot.
Links naar beschreven objecten die nu nog in de records staan zullen naar het E-depot worden overgezet. Links naar begeleidend materiaal blijven wel in het record staan.
1.1. Een paar begrippen
- Bestand
- Een PDF, plaatje, PowerPoint Worddocument etc. dat we fysiek in het E-depot zetten.
- Tekst van de link
- De tekst waar je in de uiteindelijke recordpresentatie op klikt om bij een full text of website te komen.
- Titelbeschrijving
- Het bestand waarin de records staan van de catalogus en de eigen documentatiebestanden (GKN, ARTIK, Consumer, Land-Bodem-Water, Hydrotheek etc.)
- Wurpublikatie
- Het bestand WaY
1.2. Wat zetten we in het E-depot
Het E-depot is de opslagplaats voor digitale objecten voor Bibliotheek Wageningen UR. In het E-depot worden bestanden opgeslagen waarvan vaststaat dat deze op een andere plek niet duurzaam worden bewaard. Daarnaast worden er digitale objecten opgeslagen in de vorm van URL’s, waarvan per definitie de duurzaamheid niet vaststaat, maar waarvoor het E-depot de centrale plek is waar beschikbaarheid van URL’s gecontroleerd kan worden.
In de praktijk doet het E-depot ook dienst als een schaduwarchief ten behoeve van het full text indexeren van de WaY database.
1.2.1. Bestanden
Bij de beslissing om een bestand op te nemen in het E-depot moeten we ons de volgende basisvragen stellen.
- Noodzaak; Voegt het deponeren van het bestand iets toe aan de bestaande en/of toekomstige situatie? M.a.w. is het noodzakelijk om het bestand op te slaan om duurzame beschikbaarheid te garanderen?
- Copyright; Is het archiveren van het object legaal? M.a.w. is het door de rechthebbende op grond van een schriftelijke afspraak of licentie (creative commons) toegestaan om kopieën te archiveren. (Valt het E-depot onder de afspraken rond kopieën voor eigen gebruik; is het bouwen van een full text index op gearchiveerde kopieën legaal?)
- Toegangsrechten; Mag het gedeponeerde object onder welomschreven voorwaarden worden gepubliceerd door bibliotheek Wageningen UR? Embargoperiode, beperkte toegankelijkheid o.b.v. gebruikersregistratie?
Wordt een van de bovenstaande vragen met "Nee" beantwoord, dan heeft het geen zin om een bestand in het E-depot te plaatsen. In de huidige situatie zullen we in heel veel gevallen de bovenstaande vragen zeker niet met een eenduidig "Ja" kunnen beantwoorden.
In de gevallen waarin we met een enige zekerheid “Ja” kunnen antwoorden gelden de volgende praktische afspraken:
- Tijdschriftartikelen documentatie: met de uitgevers waarmee daarover afspraken zijn gemaakt in het kader van bij BWUR gehoste tijdschriftarchieven: altijd open zetten conform afspraken in E-depot
- Wageningen UR-documenten (rapporten en publicaties). Als er een afspraak over is: altijd link naar E-depot versie. (Feitelijk Open Access documenten). URL’s met het domein wur.nl anders dan library.wur.nl komen in de toekomst niet meer voor.
- Wageningen UR artikelen auteursversie: altijd wanneer deze door auteur is aangeleverd. Plaatsen in combinatie met origineel URL naar uitgever. Controle copyright via Romeo Sherpa. Actie API in METIS.
- Open Access Documenten: archiveren, mits licentie dit toestaat (creative commons).
- Open Access (tijdschrift)artikelen: niet archiveren maar linken
- Open Access artikelen WUR auteurs: archiveren, link naar tijdschrift
- Proceedings e.d. vragen om auteursversie of toestemming vragen om te archiveren
- HTML Documenten op websites: deeplinken tenzij anders overeengekomen met leverancier
1.2.2. Links naar het beschreven object zelf
Een URL die direct leidt naar het object (full text document, database, website of via Citrix toegankelijke applicatie) dat wordt beschreven in het record van titelbeschrijving (catalogus, ARTIK etc) of Wurpublikatie (WaY).
Gebruik alleen duurzame URL’s, dus let op dat er geen session-id’s e.d. in zitten
Gebruik nooit links naar het E-depot zelf, daarvoor wordt automatisch een koppeling gemaakt bij het uploaden van een bestand.
1.3. Links naar begeleidend materiaal of extra informatie
URLs die leiden naar extra informatie die hoort bij het in de database beschreven object, bijv. een companion website bij een boek of de table of contents van een boek of tijdschrift, worden niet in het e-depot gezet maar in het betreffende titelbeschrijvingsrecord.
1.4. Welke links worden getoond aan de eindgebruikers
Links naar begeleidend materiaal (ToC en companion website) worden altijd getoond. Voor wat betreft de links naar het beschreven object zelf gelden de volgende regels:
- Als de informatiedrager in het catalogusrecord internet is en er is geen andere link dan wordt automatisch aangenomen dat er een link is via SFX. Via de knop
kun je in muteren kijken of die werkt.
- Als een tijdschrift normaliter via SFX loopt en je wilt een andere full text link toevoegen naar bijv. een gratis archiefgedeelte dat ergens anders staat, dan moet je beide links in een samengesteld object in het E-depot zetten, ook de full-text link naar het tijdschrift. Omdat er al een link staat wordt immers niet meer in SFX gekeken. (JSTOR loopt ook via SFX)
- Als er een bestand is opgeslagen en daarbij een oorspronkelijke URL is aangegeven, en een vinkje staat bij "Verwijs gebruiker altijd naar origineel URL" dan krijgt de gebruiker het originele URL naar de versie op Internet te zien, niet het bestand in het E-depot.
- Als de informatiedrager in het catalogusrecord internet is en er is geen andere link dan wordt automatisch aangenomen dat er een link is via SFX. Via de knop
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
2. Link of bestand koppelen aan bestaand catalogusrecord
2.1.1. er is nog geen E-depot link
Je krijgt in Muteren onder Links de volgende drie keuzemogelijkheden te zien:
-
2.1.1.1. Een enkel bestand uploaden naar het E-depot
- Klik op Bestand uploaden naar het E-depot
- Deze optie is bedoeld om één enkel bestand in het E-depot te zetten. Heb je meerdere bestanden of een bestand en daarbij ook nog links, gebruik dan de optie Samengesteld object invoeren in het E-depot.
- De velden met een rood sterretje zijn verplicht om in te vullen
- Geen verdere aktie noodzakelijk
- Opnemen in documentatiebestand (heeft de kleur oranje)
- Opnemen in catalogus! (heeft de kleur geel)
- Opname in catalogus ter beoordeling aan informatiespecialist (heeft de kleur rood)
- Klik op
-
Als alles goed is worden het bestand en het record opgeslagen in het E-depot. Het kan echter zijn dat je een bestand wilde uploaden dat al in het e-depot staat. Er wordt dan wel een record gemaakt, maar dit staat gelijk op verval.
Je mag een bestand maar één keer opslaan. Dit is gedaan om duplicaten in de catalogus of WaY te voorkomen en om te voorkomen dat het zelfde boek of rapport wordt opgeslagen bij de beschrijving van verschillende hoofdstukken. In het laatste geval is het de bedoeling dat alleen het betreffende hoofdstuk wordt opgeslagen.
Ga na wat er in dit geval aan de hand is. Is het document al aan een ander record opgehangen dat het juist beschrijft, zet dan het dubbele catalogus- of WaY record op verval (of laat dit doen).
Betreft het een hoofdstuk, knip dit dan uit het document (als PDF of desnoods al tekst), en upload het opnieuw. Als het niet lukt om het document op te knippen dan houdt het op.
- Ga terug naar muteren en vul in het catalogusrecord in:
- informatiedrager: Internet
- holding: WWW -
2.1.1.2. Een enkele link invoeren in het E-depot
- Klik op Link invoeren in E-depot
- Deze optie is bedoeld om één enkele link in het E-depot te zetten. Heb je meerdere links, gebruik dan de optie Samengesteld object invoeren in het E-depot.
- Zet de URL in het vakje (beginnend met http://) en klik op . Geef altijd de complete link inclusief http:// ook naar links op http://library.wur.nl, bijv. http://library.wur.nl/artik/
- Wanneer het URL nog niet voorkomt in het E-depot krijg je vervolgens een formulier dat je moet invullen.
- Wanneer het URL al voorkomt in het E-depot krijg je het record te zien waar dat URL al in is ingevuld. Achter ISN titelbeschrijving staat het ISN van het record waar het E-depot record bijhoort. Klik op het ISN om te zien of je niet per ongeluk een dubbel catalogus- of WaY record aan het invoeren bent.
Is dat zo, dan hoef je de link niet meer in te voeren, en moet je het dubbele catalogus record laten vervallen. Kies dan voor de optie en geef het ISN van het te vervallen record door aan Catalogiseren. - Het kan ook zijn dat er alleen een WaY ISN staat. In dat geval moet je het ISN van de titelbeschrijving aan het reeds bestaande E-depot record toevoegen. Noteer dan het nummer van dat E-depot record en klik daarna op
- Wil je om een goede reden de link toch invoeren, klik dan op En ga verder met het formulier
- De velden met een rood sterretje zijn verplicht om in te vullen
- Geen verdere aktie noodzakelijk
- Opnemen in documentatiebestand (heeft de kleur oranje)
- Opnemen in catalogus! (heeft de kleur geel)
- Opname in catalogus ter beoordeling aan informatiespecialist (heeft de kleur rood)
- Klik op
- Ga terug naar muteren en vul in het catalogusrecord in:
- informatiedrager: Internet
- holding: WWW Vul in het catalogusrecord informatiedrager Internet en holding WWW alleen in als het om een link naar het object zelf gaat (fulltex, database, website of citrix-toegang) niet als het gaat om begeleidend materiaal (toc of companion website). Die links worden ook in het record zelf gezet en niet in het E-depot
-
2.1.1.3. Een samengesteld object invoeren in het E-depot (bestand + link(s) of meerdelig bestand)
Wanneer je aan een catalogusrecord méér dan één bestand wilt hangen (bijv. een rapport met bijlagen) of meer dan 1 link naar full text (bijv. verschillende afleveringen van een jaarverslag) dan moet je een samengesteld object invoeren. Hierbij voer je eerst een hoofdobject in waar verder geen bestanden of links aan gekoppeld worden, daarna voer je een deelrecord in voor ieder bestand of link die je wilt toevoegen.
Invoeren hoofdrecord van samengesteld object
- Klik op Samengesteld object invoeren in het E-depot
- Geen verdere aktie noodzakelijk
- Opnemen in documentatiebestand (heeft de kleur oranje)
- Opnemen in catalogus! (heeft de kleur geel)
- Opname in catalogus ter beoordeling aan informatiespecialist (heeft de kleur rood)
- Klik op
- Klik vervolgens op of
- De velden met een rood sterretje zijn verplicht om in te vullen
- Geen verdere aktie noodzakelijk
- Opnemen in documentatiebestand (heeft de kleur oranje)
- Opnemen in catalogus! (heeft de kleur geel)
- Opname in catalogus ter beoordeling aan informatiespecialist (heeft de kleur rood)
- Klik op
- Voor het volgende ‘deel’ klik weer op etc
- Ga terug naar muteren en vul in het catalogusrecord in als het om een fulltext gaat:
- informatiedrager: Internet
- holding: WWW - Klik op
- Voor het volgende bestand of deel klik weer op of etc.
- Ga terug naar muteren en vul in het catalogusrecord in als het om een fulltext gaat:
- informatiedrager: Internet
- holding: WWW 2.1.2. Er is al een E-depot link
In Muteren kun je onder Links al zien wat er in het e-depot gekoppeld is (file of URL) en wat de toegangsbeperking is. Daarna kun je kiezen om de link te controleren of het record te wijzigen.
-
2.1.2.1. Link controleren
- Controleer of de link werkt: klik op knop Volg link in E-depot
- Werkt de link en gaat hij naar de juiste bron dan hoef je niets te doen.
- Werkt de link niet klik dan op Wijzig link E-depot
- Er staat een bestand in het E-depot plus een origineel URL waar de gebruiker altijd naar wordt verwezen en dat URL werkt niet meer. Bovenin het E-depot record staat dan Bestand record nnnnnn in E-Depot. Als je een nieuwe URL hebt die wel werkt, klik dan op en voer de nieuwe URL in. Heb je geen nieuwe URL dan kun je overwegen om direct naar het bestand te gaan verwijzen. Dat kan alleen als hier geen copyrightbeperkingen voor gelden. Doe dat dus alleen in overleg met DPS.
- Er staat alleen een link in het E-depot. Bovenin het E-depot record staat dan: Link record nnnnnn in E-Depot. Als je een nieuwe URL hebt die wel werkt, klik dan op en vul in het URLveld de nieuwe link in.
- Let op: je moet ook de overige velden opnieuw invullen of in ieder geval controleren of de inhoud nog klopt
- Werkt de link wel, maar kom je er achter dat die naar een verkeerd bestand gaat, meld dit dan aan bij DPS.
Er kunnen nu twee dingen aan de hand zijn:
-
2.1.2.2. Link naar begeleidend materiaal toevoegen naast een full text link
Er is al een E-depot link die werkt en je wil er nog een link aan toevoegen naar full text of begeleidend materiaal. bv. een companion website of een table of contents. Deze kun je gewoon in het catalogusrecord toevoegen.
-
2.1.2.3. Extra link naar full text toevoegen
Er is al een E-depot link die werkt en je wil er nog een link aan toevoegen naar full text. Dit betekent dat het E-depot record moet worden omgezet naar een samengesteld object
- Klik op wijzig E-depot record
- Klik op de knop .
- Haal het isn van de titelbeschrijving weg (onthoud of noteer het wel) en zet een vinkje in het vakje niet opnemen in catalogus
- ISN wur publikatie mag blijven staan
- Noteer het isn van het E-depotrecord
- Klik op OK
- Ga terug naar muteren
- Sla het record op en klik hierna meteen weer op .
- Klik onder op links op Samengesteld object invoeren in E-depot
- Klik op OK
- Noteer het ISN van het hoofdrecord dat je nu hebt gemaakt
- Ga terug naar het deelrecord (als je dat nog open hebt staan in een ander venster of tabblad) anders via Beheer (tik het isn van het depot record waarvan je een deelrecord wil maken in het het vakje depotnummer en klik op )
- Vul het isn van het hoofdrecord in achter de knop en klik op deze knop
- Vul nog de velden in:
- Klik op
- Hierna kan je de volgende link invoeren door te klikken op de knop of
Omschrijving *Een annotatie die omschrijving geeft van het ingevoerde object zodat bij het browsen van het E-Depot enigszins duidelijk wordt wat de records betekenen. Hierin wordt automatisch een stuk van de titel gezet
Je mag hier ook andere informatie invullen die is bedoeld voor de beheerders van het E-depot. Het publiek krijgt dit niet te zien.ISN titelbeschrijvingIs al automatisch ingevuldISN wurpublikatieDit bevat het isn van het record in WaY waar aan dit record is gekoppeld. Wanneer dit E-depot record niet moet worden gekoppeld aan een Wageningse publicatie dan dient het vakje 'niet opnemen in WaY' te zijn aangevinkt. Ben je daar onzeker over, laat dit dan leeg en vink niks aan. Iemand zal controleren of opname zinvol is
Titel *De titel van het onderdeel waar je mee bezig bent, bv. Hoofdrapport of Bijlage 1. Dit wordt in het catalogusrecord zichtbaar als de tekst van de link.Volgorde *Vul bij het eerste hoofdstuk/deelitem in 1, bij de volgende 2 etc.
Bij meer dan 10 een voorloopnul gebruiken (01, 02).
-
2.1.3. Er is een SFX link en je wilt een extra link naar full text of begeleidend materiaal toevoegen
- Er wordt een SFX-link getoond in de catalogus als informatiedrager Internet is en er verder geen link in het E-depot staat.
In Muteren kun je de link controleren door te klikken op de knop
Let op: deze knop staat er in Muteren altijd, ook als de bron niet voorkomt in de SFX-knowledge base. - Als die link goed werkt voeg dan niet nog een extra link naar de full text toe in het E-depot. Dit is niet nodig. Werkt de SFX-link niet, dan kun je wel een E-depot link toevoegen, die wordt dan in de catalogus getoond in plaats van de SFX-link.
- Links naar een Table of Contents of een companion website kun je gewoon in het catalogusrecord zetten. Die wordt dan getoond naast de SFX-link naar de full text.
- Zoals boven uitgelegd kun je niet 2 links naar full text aanbieden, waarvan er één loopt via SFX en de andere via het E-depot. Als je dat wel wilt moet je in het E-depot een samengesteld object maken en daarin beide links opnemen als deelrecord.
- Ga naar muteren en kies in het menu Extra functies "Invoeren elektronische bron"
- Voer nu eerst de minimale gegevens van de elektronische bron in (titel en documenttype).
- Onder Links zie je staan:
- Je moet nu het record eerst opslaan (daarmee krijgt het een ISN). Daarna kun je het meteen wijzigen. Onder Links zie je nu staan:
- Je kunt de links en bestanden nu verder op dezelfde manier in het e-depot zetten als bij een bestaand record waar nog niets aanhangt.
- Bij foutmeldingen: Vraag catalogiseren
Omschrijving *Een annotatie die omschrijving geeft van het ingevoerde object zodat bij het browsen van het E-Depot enigszins duidelijk wordt wat de records betekenen. Hierin wordt automatisch een stuk van de titel gezet.
Je mag hier ook andere informatie invullen die is bedoeld voor de beheerders van het E-depot. Het publiek krijgt dit niet te zien.ISN titelbeschrijvingIs al automatisch ingevuldISN wurpublikatieDit bevat het isn van het record in WaY waar aan dit record is gekoppeld. Wanneer dit E-depot record niet moet worden gekoppeld aan een Wageningse publicatie dan dient het vakje 'niet opnemen in WaY' te zijn aangevinkt. Ben je daar onzeker over, laat dit dan leeg en vink niks aan. Iemand zal controleren of opname zinvol is.AktieHet veld Aktie is toegevoegd in het edepot bij uploaden van een bestand/link/hoofdobject/deelobject:Aktie geeft de keuze uit:
Dit veld wordt alleen gebruikt door catalogiseren en een aantal mensen van DPS en een aantal infospecs. Anderen hoeven niets in dit veld in te vullen.
Deel links
URL *Zet het URL in het vakje. Geef altijd de complete link inclusief http:// ook naar links op http://library.wur.nl, bijv. http://library.wur.nl/artik/Toegankelijkheid *Maak met behulp van het pijltje een keuze uit het keuzelijstjeWachtwoord-restrictieVul username en wachtwoord in die WUR-gebruikers kunnen invullen voor toegangToegang vanafAlleen als er een embargo op de toegang zit vul je hier de datum in vanaf wanneer het document wel toegankelijk mag zijnOmschrijving *Een annotatie die omschrijving geeft van de ingevoerde link zodat bij het browsen van het E-Depot enigszins duidelijk wordt wat de records betekenen.
Je mag hier ook andere informatie invullen die is bedoeld voor de beheerders van het E-depot. Het publiek krijgt dit niet te zien.Tekst van de linkDe tekst die je hier invult wordt in het catalogusrecord zichtbaar als linktekst, voorafgegaan door Full text of Companion websiteType link *Maak een keuze uit het keuzelijstjeISN titelbeschrijvingZet een vinkje in het vakje achter ISN titelbeschrijving (het isn van de titelbeschrijving staat al in het hoofdobject, je kunt hier later het ISN van een andere titelbeschrijving invullen waaraan je de link wilt koppelen)ISN wurpublikatieDit bevat het isn van het record in WaY waar aan dit record is gekoppeld. Wanneer dit E-depot record niet moet worden gekoppeld aan een Wageningse publicatie dan dient het vakje 'niet opnemen in WaY' te zijn aangevinkt. Ben je daar onzeker over, laat dit dan leeg en vink niks aan. Iemand zal controleren of opname zinvol isTitel *De titel van het onderdeel waar je mee bezig bent, bv. Hoofdrapport of Bijlage 1. Dit wordt in het catalogusrecord zichtbaar als de tekst van de link.Volgorde *Vul bij het eerste hoofdstuk/deelitem in 1, bij de volgende 2 etc.
Bij meer dan 10 een voorloopnul gebruiken (01, 02).AktieHet veld Aktie is toegevoegd in het edepot bij uploaden van een bestand/link/hoofdobject/deelobject:Aktie geeft de keuze uit:
Dit veld wordt alleen gebruikt door catalogiseren en een aantal mensen van DPS en een aantal infospecs. Anderen hoeven niets in dit veld in te vullen.
Deelbestand uploaden
Bestand *Klik op de browseknop achter "Bestand", zoek het bestand dat je wilt uploadenToegankelijkheid *Maak met behulp van het pijltje een keuze uit het keuzelijstjeToegang vanafAlleen als er een embargo op de toegang zit vul je hier de datum in vanaf wanneer het document wel toegankelijk mag zijnOmschrijving *Een annotatie die omschrijving geeft van het geuploade document zodat bij het browsen van het E-Depot enigszins duidelijk wordt wat de records betekenen.
Je mag hier ook andere informatie invullen die is bedoeld voor de beheerders van het E-depot. Het publiek krijgt dit niet te zien.Origineel urlHet URL van een record elders op het internet, bijvoorbeeld het URL van het document op de site van de uitgever. Wanneer aangegeven is dat hier altijd naar moet worden verwezen, betekent dit, dat het record in het E-Depot alleen intern gebruikt wordt. Bijvoorbeeld voor indexering en ter archivering. De gebruiker zal dan altijd het originele URL krijgen. De rechten op het digitale record zijn op dat moment niet meer relevant. De toegangsrechten worden bepaald op de server waar het originele URL naar verwijst.
Zet dan in principe ook altijd een vinkje in het vakje Verwijs gebruiker altijd naar origineel URL. Pas als die toegang niet meer werkt kun je het vinkje weghalen.ISN titelbeschrijvingZet een vinkje in het vakje achter ISN titelbeschrijving (het isn van de titelbeschrijving staat al in het hoofdobject, je kunt hier later het ISN van een andere titelbeschrijving invullen waaraan je de link wilt koppelen.ISN wurpublikatieDit bevat het isn van het record in WaY waar aan dit record is gekoppeld. Wanneer dit E-depot record niet moet worden gekoppeld aan een Wageningse publicatie dan dient het vakje 'niet opnemen in WaY' te zijn aangevinkt. Ben je daar onzeker over, laat dit dan leeg en vink niks aan. Iemand zal controleren of opname zinvol isTitel van het deelbestand *De titel van het onderdeel waar je mee bezig bent, bv. Hoofdrapport of Bijlage 1. Dit wordt in het catalogusrecord zichtbaar als de tekst van de link.Volgorde *Vul bij het eerste hoofdstuk/deelitem in 1, bij de volgende 2 etc.
Bij meer dan 10 een voorloopnul gebruiken (01, 02).
3. Link of bestand invoeren via WWWcat
Wageningen Digital Library, 16 juni 2010
Toegankelijkheid *Maak met behulp van het pijltje een keuze uit het keuzelijstjeWachtwoord-restrictieVul username en wachtwoord in die WUR-gebruikers kunnen invullen voor toegangToegang vanafAlleen als er een embargo op de toegang zit vul je hier de datum in vanaf wanneer het document wel toegankelijk mag zijnOmschrijving *Een annotatie die omschrijving geeft van de ingevoerde link zodat bij het browsen van het E-Depot enigszins duidelijk wordt wat de records betekenen. Hierin wordt automatisch een stuk van de titel gezet
Je mag hier ook andere informatie invullen die is bedoeld voor de beheerders van het E-depot. Het publiek krijgt dit niet te zien.Tekst van de linkDe tekst die je hier invult wordt in het catalogusrecord zichtbaar als linktekst.Type link *Maak een keuze uit het keuzelijstjeISN titelbeschrijvingDit is ook automatisch ingevuldAktieHet veld Aktie is toegevoegd in het edepot bij uploaden van een bestand/link/hoofdobject/deelobject:Aktie geeft de keuze uit:
Dit veld wordt alleen gebruikt door catalogiseren en een aantal mensen van DPS en een aantal infospecs. Anderen hoeven niets in dit veld in te vullen.
Bestand *Klik op de browseknop achter “Bestand” , zoek het bestand dat je wilt uploadenToegankelijkheid *Maak met behulp van het pijltje een keuze uit het keuzelijstjeToegang vanafAlleen als er een embargo op de toegang zit vul je hier de datum in vanaf wanneer het document wel toegankelijk mag zijnOmschrijving *Een annotatie die omschrijving geeft van het geuploade document zodat bij het browsen van het E-Depot enigszins duidelijk wordt wat de records betekenen. Hierin wordt automatisch een stuk van de titel gezet
Je mag hier ook andere informatie invullen die is bedoeld voor de beheerders van het E-depot. Het publiek krijgt dit niet te zien.Origineel URLHet URL van een record elders op het internet, bijvoorbeeld het URL van het document op de site van de uitgever.Wanneer aangegeven is dat hier altijd naar moet worden verwezen, betekent dit, dat het record in het E-Depot alleen intern gebruikt wordt. Bijvoorbeeld voor indexering en ter archivering. De gebruiker zal dan altijd het originele URL krijgen. De rechten op het digitale record zijn op dat moment niet meer relevant. De toegangsrechten worden bepaald op de server waar het originele URL naar verwijst.
Zet dan in principe ook altijd een vinkje in het vakje Verwijs gebruiker altijd naar origineel URL. Pas als die toegang niet meer werkt kun je het vinkje weghalen.ISN titelbeschrijvingDit is ook automatisch ingevuldISN wurpublikatieDit bevat het isn van het record in WaY waar aan dit record is gekoppeld. Wanneer dit E-depot record niet moet worden gekoppeld aan een Wageningse publicatie dan dient het vakje 'niet opnemen in WaY' te zijn aangevinkt. Ben je daar onzeker over, laat dit dan leeg en vink niks aan. Iemand zal controleren of opname zinvol is.AktieHet veld Aktie is toegevoegd in het edepot bij uploaden van een bestand/link/hoofdobject/deelobject:Aktie geeft de keuze uit:
Dit veld wordt alleen gebruikt door catalogiseren en een aantal mensen van DPS en een aantal infospecs. Anderen hoeven niets in dit veld in te vullen.
-