Welkom / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten maart / Top 3 van maart / Colofon /
Welkom

nieuwe Hydrotheek flyer met cartoon van Auke Herrema onder de aandacht gebracht van prins Willem-AlexanderIn maart is de nieuwe Hydrotheek flyer met cartoon van Auke Herrema zelfs onder de aandacht van onze waterprins gebracht. Met een ferme handdruk nam prins Willem-Alexander de flyer aan. Het is weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 61. In dit nummer hebben we in de rubriek Waterjuweeltjes enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over vermindering van af- en uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, filter tegen verzilting van grondwater, verontreiniging Tungelroyse beek, water en voedselzekerheid en debietberekening bij gemalen. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

KRW-pilot Praktische bedrijfsinnovaties in de landbouw
Cover afbeelding KRW-pilot Praktische bedrijfsinnovaties in de landbouwAfspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot komt nog veel voor. Vanaf boerenerven, percelen en uit slootkanten komt er ongemerkt nog veel in het oppervlaktewater terecht. Praktische oplossingen hiervoor ontwikkelen en testen was de inzet van de KRW-pilot 'praktische bedrijfsinnovaties in de landbouw' die onlangs werd afgerond. Er blijkt heel wat mogelijk om af- en uitspoeling te verminderen. Sommige maatregelen kunnen daarbij zelfs geld opleveren. Dat bleek uit experimenten op 60 melkvee en akkerbouwbedrijven. Naast een hoofdrapportage met aanbevelingen en handvatten voor een vervolg zijn er drie rapportages per onderdeel gemaakt: erf, perceel en slootkant. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | drie onderdeelrapportages: erf, perceel en slootkant.

Zoethouder tegen verzilting
Foto Jeroen Posthumus (links) en Bas Heijman met het Puro filter bij artikel Zoethouder tegen verziltingEen verticale ondergrondse osmosefilter voor drinkwater bespaart niet alleen veertig procent van de energie, het lijkt ook een krachtig wapen tegen de verzilting van het grondwater. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | animatie van het terugdringen van verzilting | poster The Puro concept.

 

Vervolgonderzoek verontreiniging Tungelroyse beek
luchtfoto Tungelroyse beekHet water en de waterbodem van de Tungelroyse beek zijn verontreinigd met cadmium en zink. Na sanering van de waterbodem raken sommige locaties in relatief korte tijd opnieuw verontreinigd. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat in de bovenloop een zwart neerslag, bestaande uit mangaanoxiden, ontstaat op planten en dieren die in het water leven. Gezien deze waarnemingen is nader onderzoek uitgevoerd naar de verontreiniging, met als doel om de volgende vragen te kunnen beantwoorden:
1. Wat is de herkomst van de verontreinigingen?
2. Wat zijn de risico’s?
3. Welke relevante processen spelen zich in de beek af?
4. Zijn maatregelen nodig en zo ja, welke maatregelen zijn dan het meest effectief?
Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst| meer publicaties over de Tungelroyse beek | educatief youtube filmpje 'Tungelroyse beek: het grootste beekherstelproject van Nederland'.

Wereld Waterdag 2012 - thema water en voedselzekerheid
Logo Wereld Waterdag 2012Elke dag hebben we een flink aantal liters water nodig voor onze dagelijkse voedselbehoefte. Onze mondiale water footprint wordt alleen nog maar groter als we kijken naar de huidige bevolkingsgroei. Vooral in ontwikkelingslanden komt hierdoor de toegang tot voldoende water en daarmee ook de voedselvoorziening onder druk te staan. Met welke creatieve oplossingen kunnen we de toenemende waterschaarste het hoofd bieden? Hoe stimuleren we samenwerking tussen de water- en voedselsector die nu vaak conflicterende prioriteiten hebben? Kortom, hoe lossen we de water en voedselzekerheid crisis op? Meer lezen? Klik op | publicaties water voetafdruk en voedselzekerheid in de Hydrotheek | website watervoetafdruk | website wereld waterdag.

Debietberekening bij gemalen
Cover prent Debietberekening bij gemalenStapsewijs wordt aangegeven hoe een debietberekening van een gemaal tot stand komt. Verder wordt ingegaan op de herkomst van de gegevens die daarvoor gebruikt kunnen worden en welke voor- en nadelen deze hebben. Het rapport bevat een beschrijving van achtergronden en werkwijze debietberekening poldergemaal, met nadere uitleg over maximale onnauwkeurigheid en kosten van onderzoek voor twee nauwkeurigheidsscenario’s. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten maart

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!

Voor de in MAART toegevoegde publicaties:

Top 3 van maart

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in MAART 2012.

1. Organisatie en financiering van gebiedsgericht grondwaterbeheer (rapport)
Organisatie en financiering van gebiedsgericht grondwaterbeheer. Figuur Gebiedsgerichte projecten- de juiste balansEen aantal gemeenten staat aan de vooravond om ideeën omtrent gebiedsgericht grondwaterbeheer van de fase van visievorming naar de uitvoering te brengen. Dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn. Dit rapport is onder andere gestoeld op ervaringen met bovengrondse gebiedsontwikkelingen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Fysieke onderlegger voor het deltaprogramma: kansen voor waterconservering in regionale stroomgebieden (rapport)
Cover foto Fysieke onderlegger voor het deltaprogramma: kansen voor waterconservering in regionale stroomgebiedenDoor klimaatverandering zal de beschikbaarheid van voldoende zoet water verminderen. Dit rapport gaat in op de vraag welke kansen er in verschillende regio’s zijn om overschot aan regenwater tijdelijk te conserveren in de bodem en in het regionaal oppervlaktewatersysteem om deze voorraad te kunnen benutten in tijden van watertekort. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Pilot implementatie ecologisch instrument AqMaD: benodigde informatie voor de uitvoer van een systeemanalyse (rapport)
Pilot implementatie ecologisch instrument AqMaD. Figuur 3.3 Balansposten grondwater en oppervlaktewaterDit rapport gaat over een goed onderbouwde en gestandaardiseerde aanpak waarmee knelpunten in de KRW waterlichamen kunnen worden geïdentificeerd. Dit kan gerealiseerd worden door het uitvoeren van een watersysteemanalyse. Waterschap Rivierenland wil inzicht krijgen in welke ecologische modellen en concepten bruikbaar zijn voor een systeemanalyse. Op dit moment zijn voorhanden: AqMaD (vegetatie), PCLake / PCDitch en IR-EGV diagrammen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##