Welkom / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten april / Top 3 van april / Colofon /
Welkom

Waterwerken in het zand. Spelen aan de oever van de Overijsselse VechtVoorjaar... tijd van langere dagen, met soms korte (kampeer) vakanties. Maar... het is ook tijd voor een korte Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 62. In dit nummer hebben we in de rubriek Waterjuweeltjes enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over de aeroob korrelslibtechnologie Nereda, fytobenthos maatlatten voor stromende wateren, waterveiligheid, algenfarming en waterharmonica's. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Eerste Nereda praktijkinstallatie
Aeroob korrelslibtechnologie Nereda Op 8 mei is op rwzi Epe officiëel de eerste Nereda praktijkinstallatie ter wereld in gebruik genomen. De Nereda-technologie onderscheidt zich van de traditionele actief slibtechnologie door het gebruik van aeroob korrelslib. Door de specifieke eigenschappen van dit korrelslib kan de Nereda-technologie duurzamer (beduidend minder energie en chemicaliën), met aanzienlijk minder ruimtebeslag en significant lagere kosten worden gerealiseerd. Meer lezen? Klik op | Hydrotheek publicaties over Nereda | website Nationaal Nereda onderzoeksprogramma | STOWA toont Waterinnovaties tijdens Nereda Week .

Fytobenthosmaatlatten voor beken en rivieren: typen R7, R8, R12-R18
Kiezelwieren in aangroeisel van een waterplant volgens Waterford en Driscoll (1992), met daarbij de groeivormen K (vrij beweeglijk, kruipend), D (draad- en ketenvormig), P (plat aangehecht) en V (verticaal vast aangehecht)De bestaande maatlatten voor fytobenthos in stromende wateren voldoen niet in de grote rivieren, zoete getijdewateren en een aantal kleinere beek- en riviertypen. Van negen waterbeheerders zijn fytobenthos-gegevens van 242 monsters van 85 locaties gekregen, met begeleidende hydromorfologische, fysische en chemische variabelen. Door middel van hoofdcomponentenanalyse (PCA) en redundantieanalyse (RDA) is de soortensamenstelling van het fytobenthos gerelateerd aan de beschikbare milieuvariabelen, op grond waarvan de belangrijkste pressoren zijn gekozen, die aan de maatlatten ten grondslag moeten liggen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Stand van zaken rond waterveiligheid in Nederland
Afb. 1: Meerlaagsveiligheid: preventie, ruimtelijke maatregelen en rampenbeheersing (van onder naar boven).Vorig jaar kwamen de resultaten van de derde landelijke toetsing van de veiligheid van de primaire waterkeringen beschikbaar. Ongeveer eenderde van de meer dan 3.700 km dijken en duinen voldoet niet aan de normen. Er bestaat dus een aanzienlijke opgave om de keringen te laten voldoen aan de huidige normen. Deze krijgt vorm in het (nieuwe) hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarnaast wordt in het deltaprogramma uitgewerkt hoe de overstromingsrisico's in de toekomst beperkt kunnen worden. Nieuwe inzichten in dijksterkte en meerlaagsveiligheid krijgen hierin een belangrijke plek. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Proefonderzoek algenfarming: terugwinnen van stikstof en fosfaat als grondstof uit afvalwater
foto Algen onder de microscoopAlgenfarming is een veelbelovende technologie om afvalwaterstromen op een duurzame manier op te werken naar nuttig toepasbare producten. Op dit moment ontbreekt echter specifieke kennis en praktijkervaring met het toepassen van algenfarming op afvalwater. De vraag die met dit project beantwoord moest worden is: "Kunnen afvalwaterstromen worden ingezet als nutriëntenbron voor algenfarming, om daarmee zo maximaal mogelijk duurzame grondstoffen te produceren die nuttig toegepast kunnen worden?" Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht op Waterstromen.

Waterharmonica's in Nederland 1996-2011
Foto cover Waterharmonicas in Nederland 1996-2011Natuurlijke zuiveringssystemen -Waterharmonica's- worden in Nederland al jaren gebruikt om de kwaliteit van afvalwater te verbeteren voordat het wordt geloosd op het oppervlaktewater of wordt hergebruikt. Een eerste opzet voor een Waterharmonica als schakel tussen waterketen en watersysteem werd door STOWA beloond bij het 25-jarig bestaan, in 1996. Sindsdien zijn er op diverse plaatsen in Nederland Waterharmonica's aangelegd; eerst op kleine schaal, later ook ook op grote schaal. Ook heeft er in deze periode het nodige onderzoek plaatsgevonden. Dit rapport geeft een een samenvattend beeld van toepassingen en onderzoek. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Nieuwe aanwinsten april

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!

Voor de in APRIL toegevoegde publicaties:

Top 3 van april

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in APRIL 2012.

1. Debietberekening bij gemalen (rapport)
Cover prent Debietberekening bij gemalenStapsewijs wordt aangegeven hoe een debietberekening van een gemaal tot stand komt. Verder wordt ingegaan op de herkomst van de gegevens die daarvoor gebruikt kunnen worden en welke voor- en nadelen deze hebben. Het rapport bevat een beschrijving van achtergronden en werkwijze debietberekening poldergemaal, met nadere uitleg over maximale onnauwkeurigheid en kosten van onderzoek voor twee nauwkeurigheidsscenario's. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. KRW-pilot Praktische bedrijfsinnovaties in de landbouw (rapport)
Cover afbeelding KRW-pilot Praktische bedrijfsinnovaties in de landbouwAfspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot komt nog veel voor. Vanaf boerenerven, percelen en uit slootkanten komt er ongemerkt nog veel in het oppervlaktewater terecht. Praktische oplossingen hiervoor ontwikkelen en testen was de inzet van de KRW-pilot 'praktische bedrijfsinnovaties in de landbouw' die onlangs werd afgerond. Er blijkt heel wat mogelijk om af- en uitspoeling te verminderen. Sommige maatregelen kunnen daarbij zelfs geld opleveren. Dat bleek uit experimenten op 60 melkvee en akkerbouwbedrijven. Naast een hoofdrapportage met aanbevelingen en handvatten voor een vervolg zijn er drie rapportages per onderdeel gemaakt: erf, perceel en slootkant. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | drie onderdeelrapportages: erf, perceel en slootkant.

3. Organisatie en financiering van gebiedsgericht grondwaterbeheer (rapport)
Organisatie en financiering van gebiedsgericht grondwaterbeheer. Figuur Gebiedsgerichte projecten- de juiste balansEen aantal gemeenten staat aan de vooravond om ideeën omtrent gebiedsgericht grondwaterbeheer van de fase van visievorming naar de uitvoering te brengen. Dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn. Dit rapport is onder andere gestoeld op ervaringen met bovengrondse gebiedsontwikkelingen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##