Welkom / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten juli/augustus 2012 / De top 3 van juli en augustus 2012 / Colofon /
Welkom

Zandmotor. Laatste zomerse dag van dit jaar? Bron: P. van VredendaalWe hopen dat u een fijne zomer heeft gehad. Nu is het weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 56. In dit nummer hebben we in de rubriek Waterjuweeltjes enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over bestrijdingsmiddelen en waterkwaliteit, de steur in de Rijn, zoetwatervoorziening, vergisters, ammonium uit afvalwater en de keuze van de jeugd voor een wateropleiding. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. Een webversie van de nieuwsbrief staat hier.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Bestrijdingsmiddelen en waterkwaliteit
cover Bestrijdingsmiddelen en waterkwaliteitHet aantal bestrijdingsmiddelen dat op de Nederlandse markt is toegelaten neemt de laatste jaren toe en ook het gebruik van de bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw stijgt. Dit staat haaks op de beleidsvoornemens uit het verleden waar werd gepleit voor een vermindering van het gebruik en een vermindering van de afhankelijkheid van bestrijdingsmiddelen. Desondanks lijkt het de laatste jaren toch mogelijk om een intensieve landbouw te hebben naast een redelijke waterkwaliteit. Vijftig jaar na Dode Lente drijven er zelden meer dode vissen in het water en zijn grote problemen met bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater waaruit drinkwater wordt gemaakt verleden tijd. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

De steur terug in de Rijn
cover De steur terug in de Rijn : Atlantische steur als kroon op het werk aan levende rivierenDe laatste 20 jaar is hard gewerkt om de Rijn weer schoon en leefbaar te maken voor allerlei organismen. De Rijn is inmiddels een van de schoonste grote rivieren van Europa en sneller dan verwacht keren planten en dieren terug. De Rijn is er klaar voor om ook de Atlantische steur terug te verwelkomen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Zoetwatervoorziening in Nederland: landelijke analyse knelpunten in de 21e eeuw
cover Foto Zoetwatervoorziening in Nederland: landelijke analyse knelpunten in de 21e eeuwDeze knelpuntenanalyse is een eerste stap in een verkenning van de zoetwaterproblematiek. Het doel van de analyse is om vast te stellen waar de toekomstige watervraag groter is dan de waterbeschikbaarheid, hetzij qua hoeveelheid, hetzij qua kwaliteit. Daartoe is de watervraag van diverse gebruikers in beeld gebracht, evenals de waterbeschikbaarheid, nu en in de toekomst. Voor het verkennen van de toekomst is gebruik gemaakt van deltascenario's. Klik op | details | volledige tekst.

Evaluatie van de vergisters in Nederland
Een gezonde en kosteneffectieve vergistingssector is van belang voor verdere ontwikkeling van de vergistingsketen. In dit rapport een evaluatie van de sector, met duidelijke kengetallen. De basis voor deze inventarisatie was een enquête. De grote respons laat zien dat de sector behoefte heeft aan een duidelijk referentiekader binnen de vergistingketen in Nederland. Dit met als doel om verder te optimaliseren en kosteneffectiever te werken. Het rapport baseert zich op gegevens van installaties die in 2010 volledig in bedrijf waren. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Ammonium uit afvalwater als duurzame brandstof
proefinstallatie met de brandstofcel. Ammonium uit afvalwater als duurzame brandstof.Met een innovatief proces is het mogelijk ammonium uit afvalwater om te zetten in ammoniakgas dat als brandstof is te gebruiken in een brandstofcel. Op pilotschaal is onderzoek hiernaar volop gaande, onder andere op de afvalwaterzuiveringsinrichting Scheemda. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Water heeft de toekomst!
foto cover Water heeft de toekomst! Jouw toekomst? Hoe jongeren kiezen voor een wateropleidingVoor een goed waterbeheer nu en in de toekomst heeft Waterschap Rivierenland mensen nodig die zich willen inzetten voor water. Uit een landelijke inventarisatie van de waterschappen blijkt echter dat de waterschappen in de toekomst een tekort zullen krijgen aan personeel met een water gerelateerde opleiding. Onderzocht is waarop jongeren hun keuze voor een wateropleiding en/of een carrière in de watersector baseren en hoe dat eventueel beïnvloed kan worden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Meer Waterjuweeltjes
Er zijn deze maanden meer Waterjuweeltjes verschenen. Te weten over: de ecologische toestand van Friese waterlichamen, verspreiden van bagger, biodiversiteit rond Rijn en IJssel, jaarrrapport Maas en waterkwaliteit in landbouwgebieden. Om ze te bekijken klik hier.

Nieuwe aanwinsten juli/augustus 2012

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen 2 maanden aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema.
Voor de in JULI en AUGUSTUS toegevoegde publicaties:

De top 3 van juli en augustus 2012

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in JULI en AUGUSTUS 2012.

1. Uniform ontwerp van de aangepaste De Wit vispassage (rapport, 2004)
In Nederland zijn diverse De Wit passages aangelegd; de OVB heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de werking; een aantal waterschappen is vanaf circa 1985 actief met het aanleggen van vispassages. Dit alles was aanleiding tot een hernieuwd onderzoek: dit keer naar uniformering. Het hydraulisch onderzoek betreft: de afvoerrelatie van de vispassage; de snelheidsverdeling in de doorzwemvensters; de turbulentiedemping in de bekkens. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

2. Kennisprogramma Deltaproof (rapport, 2010)
voorkant rapport Deltaproof: samen klimaatbestendigHet startrapport van het kennisprogramma Deltaproof beschrijft de opzet en achtergronden van het kennisprogramma, de route die gevolgd is om tot een vraaggestuurd programma te komen, de speerpunten en de wijze waarop STOWA de regionale kennisontwikkeling in het kader van het Deltaproof maken van Nederland, vorm gaat geven. Deltaproof onderzoekt samen met regionale waterbeheerders hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het Deltaproof maken van Nederland, met het oog op klimaatverandering. Het gaat om twee belangrijke opgaven: waterveiligheid om overstromingen en wateroverlast tegen te gaan en zorgen voor de beschikbaarheid van voldoende zoetwater in perioden van extreme droogte. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Phormidium in een geïsoleerde zwemplas in het beheergebied van Waterschap De Dommel (artikel, 2012)
Lichtmicroscopischbeeld van de toppen van de blauwalg PhormidiumIn het voorjaar van 2011 zorgde de benthische blauwalg Phormidium voor problemen in zwemwateren rond het IJmeer. Dit was de aanleiding voor Waterschap De Dommel om alle zwemwateren in het beheergebied te onderzoeken op het voorkomen van deze blauwalg. In één geïsoleerde zwemplas is de blauwalg aangetroffen als bolletjes in het water, gehecht aan een fontein, en in geïsoleerde poelen op het strand. De zwemplas is gebaggerd, het slib en de waterplanten zijn verwijderd en de fontein is schoongemaakt. Dit zwemseizoen is het waterschap extra alert op het voorkomen van deze toxische blauwalg. Dit jaar is de blauwalg nog niet aangetroffen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.

Hydrotheek van STOWA:http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon:Paulien van Vredendaal
Bezoekadres:Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres:Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon:(0317) 484440
E-mail:hydrotheek.library@wur.nl

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 4603200  Fax 033 4603201
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##