Welkom / Vismigratie / Geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten mei 2013 / De top 3 van mei 2013 / Colofon /
Welkom

Broedende meerkoeten midden op de vijver bij het Forumgebouw. Bron: P. van VredendaalOok de uiterwaarden bij Wageningen lopen langzaam onder. De waterstanden lijken op november, het weer gelukkig niet. Het is weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief.

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 73. In dit nummer aandacht voor rapporten over vismigratie, verkregen vanuit een stageproject over evaluaties van vismigratievoorzieningen en aandacht voor publicaties over geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen in de Hydrotheek. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over zoetwatervoorziening en de landbouw, tweede nota duurzame gewasbescherming, humane geneesmiddelen in de waterketen, (on)zekerheden rond zout maken Volkerak-Zoommeer, voortgangsrapportage 'Water in beeld 2012', Jaarbericht Rijkswaterstaat 2012, en het verband tussen imidacloprid en de insectenrijkdom in het oppervlaktewater. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Vismigratie

Foto cover Monitoring vismigratie bij 14 kunstwerken in het beheergebied van Wetterskip FryslânVanuit een stageproject bij Deltares over evaluaties van vismigratievoorzieningen in Nederland zijn er diverse rapporten beschikbaar gekomen voor de Hydrotheek. Zoals 'Monitoring vismigratie bij 14 kunstwerken in het beheergebied van Wetterskip Fryslân'.
Het wetterskip heeft in 2012 de stap genomen om een aantal knelpunten in vismigratie te laten onderzoeken. Als eerste ging de aandacht uit naar de najaarsmigratie. In totaal zijn veertien locaties onderzocht, zeven op de rand van het beheergebied en zeven binnen het beheergebied. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode van eind september tot half november 2012. Van al deze locaties is het aanbod aan (uittrekkende) vis bepaald met behulp van een fuikopstelling.
Meer lezen over dit rapport? Klik op | details | volledige tekst.
Meer lezen over vismigratie? Klik op | de uit het stageproject verkregen rapporten | alles over vismigratie in de Hydrotheek.

Geneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen

Pillen. Bron: www.stowa.nlDe Europese lijst van prioritaire stoffen is uitgebreid met twaalf in plaats van vijftien stoffen. Daarbij gaat het met name om gewasbeschermingsmiddelen. Het Europese Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten hebben op 17 april een akkoord gesloten over uitbreiding van de Europese lijst van prioritaire stoffen. Over het akkoord is flink onderhandeld omdat de lidstaten het op verschillende punten niet met elkaar eens waren.

Resultaat van deze onderhandelingen is onder meer dat drie geneesmiddelen geen onderdeel uitmaken van de nieuwe prioritaire stoffenlijst. Het voorstel om diclofenac en twee hormoonverstorende stoffen op te nemen, stuitte op veel verzet en heeft het niet gehaald. Wel is afgesproken om deze stoffen op een zogenaamde 'watch list' te plaatsen.

Meer lezen? Klik op | nieuwsbericht | publicaties over hormonen of medicijnen in de Hydrotheek | publicaties over gewasbescherming(smiddelen) in de Hydrotheek.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Maatregelen voor zoetwater zelfvoorzienendheid in beeld
Figuur 4 kwetsbaarheid regenwaterlenzen huidige situatie. Bron: Zoetwater verhelderd: maatregelen voor zoetwater zelfvoorzienendheid in beeld, pag. 12In het rapport 'Zoetwater Verhelderd' zijn de verschillende maatregelen voor zoetwater zelfvoorzienendheid voor de landbouw overzichtelijk in beeld gebracht. Er wordt een overzicht gegeven van maatregelen op verschillende schaalniveaus voor het toekomst- en klimaatbestendig maken van de zoetwatervoorziening. Voor de verschillende kleinschalige maatregelen op bedrijfsniveau geeft dit rapport een beschrijving, een indicatie van de kosten en de vereisten voor de toepassing. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Tweede nota duurzame gewasbescherming periode 2013 tot 2023
Cover Gezonde groei, duurzame oogst: tweede nota duurzame gewasbescherming periode 2013 tot 2023In de nota 'Gezonde groei, duurzame oogst’ beschrijft het kabinet de plannen voor gewasbeschermingbeleid voor de periode 2013-2023. Zo wil het kabinet dat alle professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen vanaf 2014 geïntegreerde gewasbescherming toepassen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld resistente rassen, biologische bestrijding, vruchtwisseling of betere spuitdoppen kunnen telers inzet van chemische middelen zoveel mogelijk beperken. Elke sector stelt daarom vanaf 2013 actieplannen op. Een van de speerpunten is de waterkwaliteit. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Humane geneesmiddelen in de waterketen
Foto cover Humane geneesmiddelen in de waterketenState-of-the-art document waarin kort en bondig samengevat wordt welke kennis er is van het voorkomen, de effecten en de mogelijke technische maatregelen om geneesmiddelen in de waterketen terug te dringen. Het is goed te realiseren dat de aandacht voor geneesmiddelen in het water 2 belangen dient: het belang van een goede oppervlaktewaterkwaliteit, d.w.z. het ecologische doel, én het belang van schone bronnen voor de drinkwaterbereiding, d.w.z. de volksgezondheid. Het rapport beperkt zich tot humane geneesmiddelen, inclusief röntgencontrastmiddelen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Zekerheden en onzekerheden rond het zout maken van het Volkerak-Zoommeer
Figuur 1. Het Volkerak-Zoommeer. Bron: eindrapport Zoutwatervrees: zekerheden en onzekerheden rond het zout maken van het Volkerak-Zoommeer. Pag. 22Het doel van het project 'Negotiating uncertainties' is om zekerheden en onzekerheden in kennis over zoetwaterbeschikbaarheid in de Zuidwestelijke Delta in kaart te brengen. Dit is gedaan aan de hand van de casestudie MER 'Waterkwaliteit Krammer Volkerak-Zoommeer'.
De onderzoeksvragen waren:
1. Hoe zijn goed onderbouwde uitspraken te doen over de status van kennis op het gebied van verzilting en regionale zoetwatervoorziening?
2. Hoe gaan verschillende stakeholders in een complex besluitvormingsproces om met hiaten in hun kennis?
3. Hoe kun je verschillende (on)zekerheden over verzilting en zoetwatervoorziening op een semi-kwantitatieve wijze visualiseren?
4. Hebben wij een onderhandelingsproces over onzekerheden waargenomen?
Meer lezen? Klik op | details | eindrapport.

Voortgangsrapportage Water in beeld 2012
Foto uit Water in beeld 2012. Bron: http://www.samenwerkenaanwater.nlHet Bestuursakkoord Water werpt vruchten af. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage 'Water in beeld 2012' die minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De waterschappen werken hard aan alle acties uit het akkoord om samen met het Rijk, gemeenten, provincies en drinkwaterbedrijven vanaf 2020 structureel 750 miljoen euro per jaar te bezuinigen. De stijging van de waterbelastingen voor de burger blijft daarmee gematigd en is zelfs lager dan werd verwacht bij het ondertekenen van het akkoord. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Jaarbericht Rijkswaterstaat 2012
Cover Jaarbericht Rijkswaterstaat 2012Het Jaarbericht Rijkswaterstaat 2012 is begin mei verschenen. Het jaarbericht geeft bondig weer wat Rijkswaterstaat in het verslagjaar heeft gedaan om zijn missie uit te voeren: de zorg voor droge voeten, voldoende en schoon water, vlot en veilig verkeer en betrouwbare en bruikbare informatie. Het online jaarbericht 2012 is vooral een beeldverslag. In 7 korte films ziet u hoe Rijkswaterstaat in de regio samenwerkte aan veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Collega’s en samenwerkingspartners vertellen in deze films over hun ervaringen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Verband tussen imidacloprid concentraties en de insectenrijkdom in het oppervlaktewater
Libelle boven water. Bron: http://www.uu.nl/faculty/geosciences/NL/Actueel/Pages/Superinsecticide-Imidacloprid-heeft-dramatische-gevolgen-voor-insectenrijkdom-in-en-om-het-water.aspxEr vliegen de laatste jaren steeds minder insecten rond. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er een verband is tussen imidacloprid concentraties en de insectenrijkdom in het oppervlaktewater. Op bijna de helft van het aantal plekken waar de afgelopen acht jaar in Nederland gemeten is zit er te veel imidacloprid in het water. Sommige metingen gaven zelfs aan dat de concentratie imidacloprid in het oppervlaktewater 25.000 keer de norm overschreed. Op plekken met te hoge imidacloprid concentraties werden gemiddeld drie keer zo weinig ongewervelde dieren gevonden dan in water dat wel aan de norm voldeed. Ook onder die 13 nanogram per liter grens heeft imidacloprid nog steeds een schadelijk effect op de insectenrijkdom in het water, zo vonden de onderzoekers. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Universiteit Utrecht.

Nieuwe aanwinsten mei 2013

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in MEI toegevoegde publicaties: 

De top 3 van mei 2013

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in MEI 2013.

1. Een nieuw SIMGRO-model voor de beken in Drenthe (artikel)
Alterra onderzocht voor de beken in het noordwesten van Drenthe in hoeverre water in de bovenlopen kan worden vastgehouden om de overlast op de Groninger boezem tegen te gaan, en ook een bijdrage te leveren aan verdrogingsbestrijding in natuurgebieden. Hierbij is gebruik gemaakt van het hydrologisch model SIMGRO. In dit artikel wordt de opzet van het model beschreven. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst (beperkt toegankelijk voor Wageningen UR).

2. Kwaliteit van Drentse vennen aanzienlijk toegenomen (rapport)
Cover Natuurkwaliteit Drentse vennen opnieuw gemeten: bijna een eeuw ecologische veranderingenIn 2010-2011 zijn in 18 Drentse vennen inventarisaties uitgevoerd van beïnvloeding en beheer, waterstandsfluctuaties, waterchemie, vegetatie, kiezelwieren, sieralgen en macrofauna. De resultaten worden vergeleken met die van vergelijkbare inventarisaties in 1990-1994 en 2003. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Veel belangstelling fosfaatterugwinning (artikel)
Een chemische behandeling van het rejectiewater bij rioolzuiveringsinstallaties (rwzi) is nodig om stikstof en fosfaat te binden. Dit levert struviet op. Nadeel is dat in deze meststof de verhouding tussen ammonium en fosfaat vastligt en dat het veel magnesium bevat. Een nieuwe methode kan op een elektrochemische manier fosfaat terugwinnen. Meer lezen? Klik op | details.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

 

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl
Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 460 32 00
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##