Welkom / Nieuwe dossiers / Waterjuweeltjes / Nieuwe aanwinsten / De top 3 van oktober 2013 / Colofon /
Welkom

Koeien bij de Heelsumse beek. Foto: P. van VredendaalMist gezien, storm gehad en de eerste vorst aan de grond gevoeld. En dan is het weer tijd voor de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 77. In dit nummer aandacht voor een aantal nieuwe dossiers. Ze gaan over: microplastics, nanodeeltjes en nanotechnologie, onkruidbestrijding van bestrating en piping. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over groene groei en waterkwaliteit, extreme overstromingen van de Rijn, handvatten Bestuursakkoord Water, slibontwatering en polymeren, vismigratie, bedrijfsvergelijking drinkwatersector, en mogelijke risico's van microplastics in het zoetwater milieu. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Nieuwe dossiers

Foto: Bobby de VosDe volgende thema's zijn nieuw toegevoegd aan de Dossiers pagina:

Deze thema's zijn speciale zoekvragen in de Hydrotheek, waarmee -met één muisklik- een lijst met relevante publicaties rondom een bepaald thema gegeven wordt. Wilt u ze allemaal bekijken? Klik hier.

Heeft u belangstelling voor een ander dan deze genoemde thema's? Of wilt u op de website van uw organisatie een thema-link naar relevante publicaties in de Hydrotheek. Neem dan contact op.

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

CBS-rapport 'Green growth in the Netherlands 2012'
Foto Unie van Waterschappen, http://www.uvw.nlOp 13 november heeft het CBS het rapport 'Green growth in the Netherlands 2012' uitgebracht. In het rapport wordt vermeld dat de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater het slechtste is van de Europese Unie. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Unie van Waterschappen.

Extreme overstromingen van de Rijn gedurende het Holoceen
Foto Zandzakkenmuur. nieuwsbericht Onderzoek overstromingen Rijn ligt bij Deltacommissie. http://www.dub.uu.nlTerwijl Den Haag vooral vreest voor de oprukkende zee, lijkt het gevaar veel eerder van rivier de Rijn te komen. Uit onderzoek blijkt dat de Rijn in het verleden nog veel hoger stond dan bij de evacuatie van de Betuwe in 1995. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Onderzoek overstromingen Rijn ligt bij Deltacommissie.

Praktische handvatten voor Bestuursakkoord Water
Cover Praktische handvatten voor Bestuursakkoord WaterWat moet in uw organisatie gebeuren om het Bestuursakkoord Water tot een succes te maken? Die vraag proberen Dieter de Vroomen en Carleen Mesters, de twee leden van de (tijdelijke) werkgroep Bestuursakkoord Water van KNW, te beantwoorden. Twee jaar lang spraken ze met 75 bestuurders, managers en mensen uit de praktijk. Die gesprekken resulteerden in tien handvatten; tips voor organisaties die beter willen worden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Proeven naar het aanmaken van polymeer voor het ontwateren van slib
Foto Cover Viscositeit, geleidbaarheid en ladingsdichtheid als maat voor de rijping van polymeerHet rapport "Viscositeit, geleidbaarheid en ladingsdichtheid als maat voor de rijping van polymeer" beschrijft het resultaat van proeven die zijn uitgevoerd bij Waterschap Scheldestromen. Met de proeven werd beoogd een beeld te krijgen van de effectiviteit van de aanmaakinstallaties bij twee slibontwateringen. Voor de evaluatie werden nieuwe meetmethoden ingezet en daarom is bij de proeven ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van een juiste meetmethode. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Test on fish survivability of the "Venturi Enhanced Turbine Technology"
Test turbine - VisAdvies tested the fish friendly venturi (VETT)A testing program was set up to investigate the fish survivability of Venturi Enhanced Turbine Technology (VETT) using a full scale instrumented model. Special focus was given to assessing the effect of fish passage through the venturi section where hydrostatic pressure drops in an instant and might be harmful to fish. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer info over Fish survivability test.

Water in zicht 2012 - bedrijfsvergelijking drinkwatersector
Cover Water in zicht 2012 - bedrijfsvergelijking drinkwatersectorSinds 1997 is het energiegebruik voor de productie van drinkwater met 15% gestegen naar 0,52 kWh per kubieke meter. Intensieve zuivering is nodig omdat de drinkwaterbronnen vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen, medicijnresten, hormoonverstorende stoffen en nanodeeltjes. Technieken zoals membraanfiltratie en geavanceerde oxidatie leiden tot extra energieverbruik. Ook de uitbreiding van de zuiveringsprocessen met ontharders en UV-desinfectie vragen om meer energie. Dat blijkt uit de nieuw verschenen benchmark 'Water in zicht 2012' van de Vewin. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Waterforum.

Mogelijke risico's van microplastics in het zoetwater milieu
Microplastics. Bron: www.stowa.nlNa hormoonverstoorders, geneesmiddelen en nanodeeltjes lijken microplastics een volgende groep van verontreinigende stoffen waar waterbeheerders mee geconfronteerd worden. Op dit ogenblik bestaat nog veel onduidelijkheid over de belangrijkste bronnen en de gevaren van microplastics (en hun additieven) voor aquatische ecosystemen en de volksgezondheid. Datzelfde geldt voor de mogelijke gevolgen van de aanwezigheid van microplastics voor emmissiepreventie en afvalwaterzuivering. STOWA heeft met het oog hierop een korte notitie laten opstellen over microplastics in het aquatisch milieu. De notitie geeft ook aan waar de belangrijkste kennishiaten zich op dit moment bevinden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over microplastics.

Nieuwe aanwinsten

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in SEPTEMBER toegevoegde publicaties: 

De top 3 van oktober 2013

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in OKTOBER 2013.

1. Bedreigt winning van schaliegas kwaliteit van oppervlaktewater? (artikel)
Sinds de winning van schaliegas in Nederland ter sprake is gekomen, heeft dit tot veel discussie geleid. Eén van de redenen hiervoor is dat er mogelijk negatieve effecten op het grond- en oppervlaktewater optreden. In dit H2O artikel beschrijven de auteurs hoe schaliegaswinning de kwaliteit van het oppervlaktewater kan beïnvloeden en tot welke problemen dit kan leiden voor aquatische organismen. Het geproduceerde afvalwater en het waterverbruik zijn de belangrijkste aandachtspunten, omdat deze kunnen leiden tot verzilting, vergiftiging en verdroging. Meer lezen? Klik op | details | uitgebreide versie van dit artikel.

2. Ontwikkeling module diatomeeën voor Volg- en Stuursysteem en KRW-verkenner (rapport)
Cover Ontwikkeling module diatomeeën voor Volg- en Stuursysteem en KRW-verkennerHet doel van deze rapportage is om met behulp van de gegevens van diatomeeën, watertypen en de fysische en chemische samenstelling van het water uit de Limnodata optima en toleranties van de meest voorkomende taxa van diatomeeën te berekenen. Die kunnen worden gebruikt om een beter begrip te krijgen van het ecologisch functioneren van een watersysteem en eventuele knelpunten daarin, effectieve maatregelen te identificeren, voorspellen en evalueren en passende ecologische doelen af te leiden. De resultaten kunnen worden toegepast in instrumenten als het Volg- en Stuursysteem en de KRW-Verkenner. Meer lezen? Klik op | details | Rapport | Bijlage.

3. Antibiotica in grond en water (artikel)
PillenResiduen van antibiotica en resistente bacteriën zijn niet alleen rechtstreeks een risico voor mens en dier, maar kunnen ook via de bodem in planten terechtkomen. Zo vormen ze ook indirect een risico. Dit spoor in de voedselketen is in de discussie over het gebruik van antibiotica en de gevolgen hiervan tot nu toe onderbelicht. Bij het Louis Bolk Instituut is een project gestart waarin de verschillende sporen van overdracht in de voedselketen in kaart worden gebracht en waarin nog aanwezige hiaten in de kennis worden opgespoord en mogelijk gedicht. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

 

Klik hier om uit te schrijven


stowa@stowa.nl  www.stowa.nl
Tel 033 460 32 00
Stationsplein 89, vierde etage
Postbus 2180  3800 CD Amersfoort
##w3s_OptOut##