CARBOLINEUM



Het nut van carbolineum voor den imker is tweeledig. In de eerste en voornaamste plaats is 't een tot nu toe ongeƫvenaard preservatief, een behoudmiddel voor zijn gereedschappen, zoowel voor kasten als korven, voor stallen als wagens, voor bijendoeken als bijenborstels, enz. enz.

Een tweemalige bestrijking met carbolineum voorkomt verrotting en is een zeker middel tegen worm, mot en andere schadelijke dieren. Carbolineum is beter dan verf daar dit de lucht afsluit en zoodoende de verstikking van het hout veroorzaakt. Daarbij is het veel goedkooper, vooral als men het bij massa inkoopt. In 't buitenland wordt het dan ook meer en meer door onze imkerbroeders aangewend en zeer aanbevolen.
Men drage echter zorg dat kasten of korven met carbolineum bestreken, eerst eenigen tijd moeten staan voor men ze in gebruik neemt. In de tweede plaats is carbolineum een goedkoop en uitmuntend apifuge of bijenafwerend middel. Als men de handen met carbolineum inwrijft; kan men zonder eenig gevaar de bijen behandelen.

Aanvallende bijen blazen aanstonds den terugtocht, als ze den geur van carbolineum op de handen ruiken. Eens, dat ik met bloote handen een huif bezag, ontving ik eenige steken aan de polsen. Daar ik nog niet aan het eind was en lastige bijen het werk lastig maken, (ik sneed darrencellen af) ging ik even mijn handen en polsen inwrijven met carbolineum. Een scherpe kortstondige pijn herinnerde me de plaatsen waar ik gestoken was. Daarna kon ik ongestoord het werk afmaken. Na wassching der handen was er zelfs geen zweem van opzwelling te bespeuren.

Carbolineum kan den imker niet genoeg worden aanbevolen.

H. Groustra.