ONZE BRIEVENBUS



Vervroegde Kunstzwerming (3)
In het nummer van 15 Dec. l.l. zijn de voordeelen opgegeven van de vervroegde kunstzwerming, maar er zijn ook nadeelen aan verbonden. Het eerste nadeel is, dat men er mee moet beginnen, als men darreneieren bemerkt, wat veel te vroeg is op plaatsen, waar geen voorjaarsdracht van honig is, welke plaatsen men veel vindt, vooral in het oostelijk en zuidelijk gedeelte van Noord-Brabant. Men bespeurt de darreneieren in den loop van Mei en zou dus dien eersten zwerm veel honig moeten bijdragen of hij zou van honger omkomen.

In de tweede plaats blijft de moederstok staan en komt niet verder, want hij kan geen bijen voortbrengen, deze komen alleen uit de eieren door de oude koningin gelegd, en er is nog geen honig in voorraad. In de derde plaats nog iets over de omzetting, waarbij nog heel wat op te merken valt. De ondervinding heeft reeds dikwijls geleerd, dat hier bij elke omzetting, die, vóór dat de bijen op de boekweitvelden vliegen, geschiedt er eene vreeselijke slachting onder het nijvere volk wordt aangericht. Wordt de honig van den moederstok ingezameld, als het broed uitgeloopen is, en worden de bijen met de jonge koningin op eene ledige huif uitgeschud, dan levert dit ook al nadeel op. De moederstok bevat weinig honig en de bijen moeten volop aan 't bouwen, juist als het hier de tijd van het honiggewin is. Deze bezwaren gelden echter niet waar men een goede voorjaarsdracht heeft, daar kan de vervroegde kunstzwerm voordeelen opleveren.

Die voorjaarsdacht vermindert aanmerkelijk in Nederland, vooral in het noorden van Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland, waar ze vroeger volop was. Daar pronkten uitgestrekte koolzaadvelden, nu ziet men er niets dan suikerpeeën, die voor de bijen van geen waarde zijn. Met het wilgenhout op die plaatsen is het al even treurig gesteld. Vroeger lieten de eigenaren het wilgenhout vier jaar oud worden, er kwam dus een schoone, honigrijke bloem voor de bijen aan. Maar thans wordt het hout reeds gehakt, als het een jaar oud is; heele scheepsladingen worden jaarlijks afgeleverd voor banden.

De voorjaarsdracht is dus merkelijk verminderd, maar daarom wordt de kunstzwerming nog niet geheel verworpen. Hier wordt dikwijls geklaagd, dat de eerste zwerm, als men hem behoorlijk voortzet, in Juli meestal weer zwermrijp is, wat een groote, groote schade is. In dit geval zou dan ook de kunstzwerm veel voordeel aanbrengen en veel moeite besparen. Ik raad dus aan om in dien tijd proeven te nemen met enkele omzetting, dan zou men op de najaarsdracht niet anders dan volkrijke koloniën hebben, en het is toch een bekende waarheid dat, als men volkrijke korven heeft, de bijen spoedig een rijken honigoogst hebben. Het geschrevene heeft alleen betrekking op plaatsen, waar de voorjaarsdracht ontbreekt, maar die wel een zomer- en najaarsdracht hebben; het kan zijn nut hebben om nu, nu er in den eersten tijd, nog van geen kunstzwerming sprake is, hierover een woord te zeggen.

J. VAN ANSEM, Bakel, 31 Januari.