HONIG VERVALSCHING



Een der grootste oorzaken van den gedrukten toestand der bijenteelt in Nederland is wel de invoer van vreemden honig. Maar het is niet zoozeer de vreemde dan wel de kunsthoing die ons zoo zeer benadeelt. Ja, nog sterker, wanneer de honig niet uit het buitenland komt, is hij niet gewild en van den buitenlandschen is de Zwitsersche het meest gevraagd.
In zijn verbeelding proeft men het fijne aroma der alpenbloemen.Wist men eens beter! Daarom zal het niet ondoelmatig zijn hier eens mede te deelen, wat de heer James T. Dubois, Amenkaansch consul in Zwitserland in een rapport aan zijne regeering over vervalsching van levensmiddelen betreffende den honig schrijft.

Honig, zoo ontleenen wij aan het rapport, komt op de ontbijttafel in de meeste Europeesche landen meer en meer in gebruik. Het is een zeer gezonde spijs. (Wel te verstaan natuurhoning.) Maar de ijverige bijen kunnen geen derde deel leveren van den honig, die verbruikt wordt. Het te kort moet dus wel op de eene of andere wijze aangevuld worden.

Dit wordt tegenwoordig gedaan door een reeks van bewerkingen van bijna alle stoffen, die saccharine bevatten (saccharine is een zoetsmakend, onverteerbaar goedje uit gazteer bereid). En met groote winst! Natuurlijk bloeit dit bedrijf het meest in die jaren, waarin de bijen minder goed slagen met het verzamelen van het echte artikel, wat dikwijls voorkomt Dit "onteeren van honig" zooals de ijmkers het noemen, is een opkomende kunst en er zijn tegenwoordig bloeiende ondernemingen, die groote hoeveelheden van dezen kunstmatigen honig voor de markt maken, het product is zeer in trek Het volk schijnt er van te houden. Hij is goedkoop en wordt veel verkocht. In dezen honig gaan allerlei soorten stoffen: stropen, de minste soorten van moutextracten, verschillende soorten van meel en graanstijfsel. Uit een pond bijenhonig worden vijf tot tien ponden “oneerlijken honig” met zoo goed gevolg vervaardigd, dat soms alleen een deskundige het bedrog kan ontdekken.
Tot zoover het rapport.

Wordt hierin gezegd, dat de kunsthonig goedkoop is, dan moet ik dat toch, waar hij als tafelhonig verkocht wordt, tegenspreken. Voor knoeiboel en viezigheid is elke prijs te hoog en was de ijmker maar in de gelegenheid om tegen den prijs van kunsthonig zijn natuurhonig af te zetten dan zou hij zeer tevreden zijn. Daarom moet de bijenhouder zorgen, dat zijn waar goed en zindelijk behandeld, netjes verpakt wordt en laat dan de verbruiker zijne inkoopen doen bij de coöperatieve vereenigingen, die zich geleidelijk constitueeren in de Vereeniging tot Bevordering van Bijenteelt in Nederland, dan zal het der nationale bijenteelt welgaan en dan zullen de verbruikers van honig geen schade doen aan hunne gezondheid, daarentegen deze bevorderen, dan zal de ijmker en de verbruiker leven tot in lengte van dagen.

H. Stassen