VRAGENBUS



Antwoord op vr. 19. (dec.1900).
De redactie ontving geen antwoorden, die de gestelde vragen voldoende ophelderden, zij betwijfelt of dit wel mogelijk zal zijn. De steller van de vraag schrijft nader, dat juist zwermen met jonge koninginnen, nadat zij ongeveer 20 dagen zich goed ontwikkeld hebben, de beste gelegenheid geven om ze te leeren kennen, die gelegenheid geven ze niet tegen of op het einde van den zomer, evenmin als men ze schept of maakt. Is er sprake van afgezwermde moederstokken dan meent steller, dat men niet die zekere gelegenheid heeft. Wel weten we, dat die stokken, als goed mogen beschouwd worden, welke na 20 dagen mooi gesloten in 't broed komen en goed stuifmeel halen. Door het bovenstaande heeft de redactie getracht den zin der vraag duidelijker te omschrijven en zal gaarne antwoorden plaatsen.
De Redactie

Antwoord op vr. 2. (jan. 1901)
Mij is niet gebleken, dat bij het smelten en bereiden van het was, daaraan een kleurstof wordt toegevoegd. Wel werd mij gezegd, dat men het bijv. met saffraan oranje zou kunnen kleuren.
Over het smelten en bereiden van het was, over smeltketels zal in het Maartnummer een uitgebreider artikel geplaatst worden.
De Redactie.

Vr. 3. Ik wilde in het voorjaar een volk uit zijn tegenwoordige kast, waarin de raampjes evenwijdig met den voorkant hangen, overbrengen in een andere, waarin zij evenwijdig met de zijkanten zijn aangebracht. Zou dit niet nadeelig voor de bijen zijn? Levert dit laatste systeem voordeelen op?
B. B.

Vr. 4. Zijn oorwormen voor de bijen schadelijke insecten ?
H. v. W.

Vr. 5. Kristalliseert de honig van sommige bloemen onder overigens gelijke omstandigheden spoediger dan die van andere? Is er rijpe honig, die niet kristalliseert?
ERICA.