VRAGENBUS.



Antwoord op vr. 8. (mrt 1901)
U hebt 50 korven en kasten met bijen, die elk jaar goed zwaar van den honig zijn; u hebt geen hinder van naburige bijenstallen; u woont in een streek, die een groot gedeelte van het jaar een beste dracht geeft. 50 korven leveren u voordeel op, waarom zouden onder die omstandigheden 100 korven dat ook niet doen? Had u boekweit en heide dan was het nog mooier, maar alles bij elkaar treft men het wel nimmer.
U spreekt niet van de mogelijkheid om met uw bijen te reizen, daar is waarschijnlijk geen sprake van.
Als men uw opgave leest, zou men denken, dat u een ruime dracht van fijnere honigsoorten hebt en dat de losse bouw u zeker voordeelen moet opleveren, honig in secties en slingerhonig van een bepaalde bloemsoort kunt u dan zuiver ten verkoop aanbieden. Maar u hebt kasten met lossen bouw en hebt daaromtrent ondervinding op kunnen doen. In streken, waar geen late dracht is, zou daaraan misschien wat tegemoet gekomen kunnen worden door op verloren plaatsen in tuin en veld, langs wegen, bloemen te zaaien, die aan de bijen honig opleveren. Dat behoeven nu juist geen bloemen voor den tuin te zijn, neen, 't onkruid, dat daar welig groeit, kan, als 't honigsap afscheidt, zóó een zeer nuttig gewas worden.
Veel wijzer kan ik u tot mijn spijt niet maken, ik hoop, dat anderen u beter in zullen willen lichten.
Th. Mollen.

Antwoord op vr. 9. (apr. 1901)
Het dak van uw kasten kan met zink bekleed worden, als u dat beschilderen laat met een lichte verf, die niet zooveel warmte opneemt, zullen de bijen daar ook geen last van hebben.. Het is een werkje voor den winter.
Th. Mollen.

Vr. 10. Verleden jaar kocht ik nood gedrongen een armzalig bijenvolk, dat nu wel voldoende sterk geworden is, maar verbazend lastig. Ik blaas er behoorlijk rook in, ze blijven echter onhandelbaar. Hoe zou ik daar liet beste mee terecht komen – is beroken beter dan carbolzuur?
W. W.

Vr. 11. In een kast met een sterk volk hing ik eenige raten met doode bijen, die in den loop van den winter door gebrek omkwamen en die ik er niet uit kon krijgen. Kunnen de bijen die raten gebruiken?
In eenige cellen zit ook een witachtige zelfstandigheid. Kan dat geen schade doen?
??