VRAGENBUS



Antwoord op vr. 12. (juni 1901)
Zooals reeds in het "Maandschrift" van 15 Juni vermeld is, is die witte stroop aardappelstroop. 't Is niet gewenscht om dat aan de bijen te voeren. De bereiding van deze stroop heeft op de volgende wijze plaats. Het aardappelmeel wordt in water gekookt en daarbij een kleine hoeveelheid zwavelzuur gevoegd. Nadat dit mengsel eenige uren gekookt heeft en bekoeld is, moet het met jodium behandeld geen verkleuring en in alkohol opgelost geen neerslag meer geven. Nu wordt het zuur door koolzuren kalk (krijt) verzadigd, het gips afgefiltreerd en het vocht na met dierlijke kool behandeld te zijn, verdampt. Men, heeft dan de zoogenaamde aardappelstroop of vaste glucose. Deze glucose aan de bijen te geven is niet raadzaam. De bijen laten ze dan ook staan. Bij ondervinding bleek mij, dat de bijen ze niet tot zich nemen. Ik schreef dit daaraan toe, dat ze moeielijk oplosbaar en een smerig kunstproduct is. Ik vroeg het ook aan andere ijmkers, die tevens banketbakkers zijn, en zij hadden dezelfde uitkomsten verkregen. Wilt ge voederen, voeder dan honig. Hebt ge dien niet, geef dan stroop van zuivere rietsuiker gemaakt, waarvan het recept reeds meermalen in het "Maandschrift" is opgegeven. Wilt ge soms stroop voederen om veel raten te krijgen, geef dan stroop gemaakt van ongeraffineerde suiker.
Door stroop versta ik hier, water met suiker.
v. G.

Vr. 13. Doen de bijenluizen kwaad aan de bijen?
O. V.

Vr. 14. Het ging goed met het honiggewin, maar daar kreeg ik last van roof bijen, het waren de bijen van mijn buurman. Hoe kan ik daar afkomen? Waarom rooven de bijen?
Mijn bijen hebben niet gezwermd, die van mijn buurman tweemaal en dragen steeds aan. Er wordt verteld, dat hij ze voedert om ze aan 't rooven te krijgen.
D. K.