Ingevoegde advertentie:

Uitgave van C.L.G. VELDT, Amsterdam.


Zooeven verscheen:

HET LEVEN DER BIJEN


DOOR
MAURICE MAETERLINCK.
Vertaald door Mevrouw
G. M. VAN DER WISSEL-HERDERSCHEE.
Prijs f 2.— ingen. — keurig geb. f 2,50.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ondergeteekende wenscht te ontvangen door tusschenkomst van den Boekhandelaar of waar geen boekhandel gevestigd is franco rechtstreeks van den uitgever:

M. MAETERLINCK,
HET LEVEN DER BIJEN.
Prijs f 2.—; keurig gebonden f 2.50.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat de Pers over dit boek schrijft:


„Wij zijn opgetogen geweest over dit boek, het werk van een dierkundige, een denker en een dichter in een mensch vereenigd. Maeterlinck weet blijkbaar alles van de Bijen af wat de menschheid er van weet, hij heeft zoowat alles gelezen wat er over is geschreven, in verschillende talen van de ouden af, over Swammerdam tot het nieuwste toe en hij heeft ze bestudeerd lang en nauwkeurig en menigmaal proeven met de kleine wonderlijke diertjes genomen. En nu is het zeer eigenaardig te lezen wat hij van hen vertelt, en dan zijn beschouwingen er over na te gaan; waar wij verbaasd staan over het verstand van deze dieren laat hij ons inzien hoe weinig wij hen eigenlijk kunnen beoordeelen, hoe wij ongelijk hebben met ons op een menschelijk standpunt te stellen, waar wij over ze spreken; hoe wij zelf dingen doen in onze maatschappij, die een buitenstander misschien vreemder zou vinden dan de manier van doen van de bijen. En als hij na onze kennis verrijkt en onze gedachten aan het werk gezet te hebben, ons spreekt over die diertjes, die hij bewondert en liefheeft in zijn dichterlijke taal, dan brengt hij ons in verrukking: zijn beschrijving van de paring der bijenkoningin is een der prachtigste bladzijden die wij ooit gelezen hebben — —"
Algemeen Handelsblad.

„Wat in dit kostelijk boek, dat zeker een grooten kring van lezers zal vinden, gezegd wordt over „die korven, vlammende van vleugelgeschitter, die men moet schenden, voordat ons instinkt weerklank geeft op hunne geheimen, voordat men is doordrongen van de atmosfeer, den geur, den geest, het mysterie van deze „vlijtige maagden" en wat er geschreven is over de „blonde avettes" is buitengemeen en boeiend. In de vrijere overdenkingen en opmerkingen zal men dikwijls den beroemden schrijver ontdekken."
Bredasche Courant.

„Het is een merkwaardig boek, zoo herhalen wij nu, dat in zeven hoofdstukken, die weer in kleinere afdeelingen verdeeld zijn, ons van 't leven der bijen verhaalt, en ieder die zich met bijen bezighoudt of dit niet doet, maar die wat van 't leven der bijen wil gewaar worden, raden we ten stelligste aan, dit boek eens te lezen en te bestudeeren. — Het leven der bijen is interessant; het is de plicht der menschen zich dit interessante deelachtig te maken. — Welnu, dit boek kan daartoe medewerken. Men ontbiede en bestudeere het!"
Weekblad Floralia no. 49, 6 Dec. 1901.

„Een mooi boek! Een studie over de bijen afdalende tot in de geringste bijzonderheden, gestoken in een dichterlijk-wijsgeerig kleed, zoo aantrekkelijk dat men de 250 bladzijden opsmult, terwijl men misschien in de stijl van een of ander handhoek aan enkele bladzijden al meer dan genoeg had."
De Christelijke School.

„Laten vooral zij, die vreezen hier met een dor onderwerp te doen te hebben het boek gaan lezen. Dat ze het herlezen zullen is zeker."
Haarlemsch Dagblad, 2 Dec. '01.

„Heeft men dit boek gelezen, dan houdt men het in zijn nabijheid, komt men van zijn bijenstal en is men vervuld van 't geen men daar zag en weer eens zag, dan neemt men het boek van Maeterlinck ter hand en zal men ongetwijfeld zeggen: ik heb dat gezien, maar Maeterlinck zag oneindig meer, hij weet dat wondermooi te vertellen, en laat ook mij van zijn rijke gaven genieten."
J.C. BOSCH in Maandschr. voor Bijenteelt.

„Wij zeggen thans niets meer van dit interessante, goed vertaalde boek, doch hopen er op terug te komen.
Dr. H. BLINK in Vragen van den Dag.