MEDEDEELINGEN.



Te Veenendaal heeft de heer T.C. HOOTSEN uit Hoevelaken een cursus gegeven in bijenteelt. Het gemeentebestuur stond daarvoor af een lokaal met vuur en licht.
De cursus word geopend met een zaakrijke toespraak door den voorzitter der Provinciale Afdeeling Utrecht, den heer KNEPPELHOUT VAN STERKENBURG in tegenwoordigheid van het Bestuur der Afdeeling Veenendaal van het Genootschap voor Landbouw- en Kruidkunde in de provincie Utrecht.
De cursus begon met 17 leden. Dit getal groeide bij de volgende lessen spoedig aan tot 27, waaronder een leerling van ruim 70 jaar. Voor het meerendeel waren het jongelieden, die twee jaar den wintercursus in landbouw te Veenendaal hadden bijgewoond. Eenige ijmkers moesten groote afstanden afleggen (b.v.uit Rhenen, Elst, Leersum, Driebergen.)

Op een paar uitzonderingen na zijn allen geregeld gekomen. Er was voor f 50 aan leermiddelen aangeschaft, terwijl de afdeeling Barneveld, waar de heer HOOTSEN voor twee jaar een cursus gaf, bereidwillig haar voorraad leermiddelen in bruikleen afstond. Voegt men daarbij, dat de leider van den cursus zelf verschillende modellen en teekeningen meebracht, dan blijkt het, dat er aan leermiddelen geen gebrek was.

De heer HOOTSEN gaf 12 lessen van 2 uur; terwijl in den zomer a.s. nog 4 lessen in den stal zullen gegeven worden, wellicht in den bijenstal van den heer Gemeente-Secretaris te Veenendaal, die tot de getrouwe bezoekers van den cursus behoorde en die op flinke wijze zich voor den lossen bouw wil inrichten.
Bij het sluiten van den cursus bracht de heer VAN NOORD uit Elst in een toespraak namens alle bezoekers zijn dank aan den heer HOOTSEN, die op zoo practische wijze den cursus had geleid. De heer HOOTSEN dankte allen voor de trouwe opkomst.

-----------


Op een lezing over bijenteelt werd o.a. verteld, dat de bijen dikwijls liever het vuile nat, o.a. van mestvaalten, schijnen te drinken, dan zuiver water. Een der hoorders wenschte daar gaarne de reden van te weten. Een belangstellende gaf de volgende opheldering:
Ja, ziet u, de bijtjes . . . gebruiken altijd dien zoeten kost, ze zullen ook wel eens naar een hartig hapje verlangen. Daarna volgde een beschouwing over 't zuur van mierenzuur, 't zout van zoutzuur, in verband met ‘t zout van 't nat der mestvaalten.
Ach, ja, de lezers zullen ook wel eens verlangen naar iets, dat .. wat pikant is.