Grondbewerking in verband met bijenteelt



Hoe vaak hoorde ik dezen zomer in het gewin van de boekweit hier reeds om 9 uur v.m. door de imkers zeggen: „De boekweit hangt al slap, het gewin is verkeken". En het was zoo, de bloesem hing aan den steel als geplukte bloemen, die al twee dagen in een vaas staan en wier stengels niet verder water opnemen, dan ze daarin reiken.

In hoeveel dagen hadden wij geen regen gehad! ja, in den laatsten tijd had het zelfs 's nachts niet gedauwd! Daar liggen die velden boekweit geheel slap, ginds bij de immen onder de smachten is het stil. De volken hebben in de vroegte nog getracht om honingsap uit de bloemen te halen, want met St. Lourens moet de imker de handen vol hebben, dan zijn ze vet gevlogen, de immen kunnen uitgebroken worden. Maar 't is mis, den kostelijken voorraad honing moeten de immen onaangeroerd laten om verderop andere bloemen te bevliegen.
Wie is daarvan schuld?

Niet de droogte, niet de imker (we laten op het oogenblik den toestand der imkers buiten beschouwing), wanneer hij als hekimker het boekweitveld van een ander door zijn bijen laat bevliegen. Neen, de landbouwer heeft daar schuld aan!

Er wordt op de Veluwe geploegd, maar altijd met de gewone ploeg, bovengronds! De ondergronds ploeg ziet men bijna nergens. Ja, mogelijk hier of daar, maar in rust, niet in arbeid, en dan zal men dikwijls aan de waarheid van het spreekwoord denken: „Rust roest"
(Redactie: De geachte inzender geeft nu in zijne bijdrage een beschouwing over den invloed van het bewerken van den bodem met de gewone ploeg — de gevolgen daarvan op den plantengroei, in het bizonder op dien van boekweit, die dan slap zal gaan hangen — de aanwending van de ondergrondsploeg. De redactie oordeelt dit gedeelte meer geschikt voor een landbouwkundig tijdschrift en neemt, na deze vermelding, nog alleen het hier onderstaande over).

Daarom, imkers, geeft zelve, als gij graangewassen teelt en landbouwers zijt, het voorbeeld door bij het bebouwen van uw boekweitland de ondergrondsploeg op de gewone ploeg in hare voor te laten volgen en spoort hen, bij wie gij jaarlijks geregeld met uw immen aan de boekweit staat, aan om dit ook te doen, want hangt de boekweit slap, dan hebt ge geen gewin, geen honingoogst, en voor den landbouwer wordt de bloem ook niet door de bijen bevlogen, hij oogst dus veel minder graan.

Laat geen ploegzoolbank in uw akkers en gij zult geen last van het slaphangen van de boekweit hebben. Gij zult een grooteren oogst krijgen, omdat bij den geregelden toevoer van vocht de boekweitplant hare functies blijft verrichten, de kostelijke nectar in de bloem blijft afscheiden, de bijen haar daarom bevliegen en tegelijk bestuiven.
Zoo krijgt de ijmker zijn korven vet, de landbouwer beschot in zijn oogst.

J.L.J. OPMEER, Bennekom.