VRAGENBUS.


Vraag 12.
Algemeen wordt aangenomen, dat het bevliegen van bloemen door bijen, door verspreiding van stuifmeel nuttig is voor vruchtzetting. Vele bloemen, misschien alle, althans die, welke door bijen uitgezogen worden, bevatten in het hart honigsap. Vermoedelijk is dat sap in de bloemen gelegd, ook als noodig voor de vruchtzetting.
Nu zou men die vraag kunnen doen, of dat uitzuigen ook nadeelig is voor vruchtzetting ?
H. P.

Antwoord op vraag 12. Bovenstaande vraag kan, evenals nog heel wat andere gedaan worden, maar wij moeten toch opmerken dat 't bloote vermoeden, dat 't honingsap noodig is voor de vruchtzetting er een zeer zwakken grond voor geeft. Duizenden jaren halen de bijen het honigsap uit de bloemen en nog altijd is 't een vreugde voor onze oogen, als ze ontluiken, vruchten en zaden vormen zich, ontkiemen onder gunstige omstandigheden nog even krachtig als eeuwen geleden - dat duidt niet op eenigen nadeeligen invloed.
Redactie.

Vraag 13. Ik zend U hierbij een monster metaaldraad, dat ik voor draadspanning in kunstraat gebruikt heb, ik bemerkte, dat ’t spoedig zwart werd. Zou dat invloed kunnen hebben op den uitgeslingerden honing? Ik heb wat van dien honing, maar deze was toch niet miskleurig.
K. K.