Werkzaamheden in December/Januari.


Geen rechtgeaard imker zal in dezen tijd van rust voor de bijen verzuimen een bezoek te brengen aan den bijenstok, om te zien of er niets is, dat die rust zou kunnen storen, en daarbij wel oppassen zelf geen rustverstoorder te worden, want de bijen hooren het minste gerucht, ook als de bezoeker er langs gaat, vooral wanneer de grond hard bevroren is. Om te voorkomen, dat de vlieggaten door sneeuw zouden verstopt raken, ook om lastige vogels te weeren, eveneens om te verhoeden, dat de bijen door de verleidende stralen der zon naar buiten gelokt worden, beschermt men de vlieggaten met plankjes.

Het kan gebeuren, dat in dezen tijd de temperatuur aan de bijen toelaat een uitvlucht te doen. Dat is voor hen een goede en welkomen gelegenheid om zich te zuiveren; wanneer een of ander bijenvolk niet mocht mee doen, dan is het goed dat even op te kloppen.
Wordt een uitvlucht gedaan als er sneeuw ligt, dan zal men de sneeuw bij den stal wegvegen en daar bladeren, stroo of koolasch over den grond uitstrooien. Altijd zullen er bijen zijn, die niet meer terugkeeren. Is de grond met sneeuw bedekt, dan zal men de achterblijvers zeer goed opmerken en gewoonlijk hunne waarde overschatten, 't is nutteloos om die op te zamelen, omdat het toch meestal oude, afgeleefde bijen zijn, die omkomen.
Wil men de bijen binnenshuis overwinteren, dan wordt daartoe vereischt een plaats, die droog, gematigd warm, rustig en waarin de lucht zuiver is. De overwintering binnenshuis heeft veel tegen, omdat men wel op tijd gelegenheid tot een uitvlucht moet geven. Door het naar buiten brengen worden de bijen altijd erg gestoord, al doet men het nog zoo voorzichtig. Daar men zeer op het weder moet letten, kan het gebeuren, dat, als men meent, dat het goed voor een uitvlucht is, dit toch blijkt niet het geval te zijn, het terugbrengen binnenshuis is dan ook af te raden, vooral in onze streken, waar de overwintering buiten goed kan geschieden, als de noodige voorzorgen genomen zijn.

E. J.