VAN OVER DE GRENZEN.


Vlieggaten hoog in den korf. Voorkomen van het zwermen.
In de Zwitsersche "Revue internationale d'apiculture" van October vinden wij een schrijven van den predikant der Waalsche gemeente te Amsterdam, S.J. RICHARD, waarin heel wat belangrijke opmerkingen voorkomen. In de eerste plaats lezen wij, dat de heer RICHARD de Dadant-Blattkast gebruikt (dit nog in antwoord op vraag 5 van dezen jaargang Red.) - eerst op zolder onder het dak, later omdat een buurman zich daarover beklaagd had, buiten in een paviljoen voor drie à vier kasten. Om de kast onder het schuine dak te kunnen plaatsen was het noodig het vlieggat er hoog in te maken. Die kast werd later zoo buiten gezet, eveneens een Dadant-Blattkast, waarin het vlieggat op de gewone wijze was aangebracht. In de eerste haalden de bijen jaarlijks vijf opzetkastjes vol honing en geen zwerm vloog er van af, de andere leverde nauwelijks een opzetkastje op en gaf verscheidene zwermen, al werd ook alle moeite gedaan om dat te voorkomen. Gedurende drie jaren nam dat zoo'n zelfde verloop, de heer RICHARD besloot toen om ook hoog in de andere kast 't vlieggat te maken, en nu, sedert zes jaren, is de opbrengst van de beide kasten dezelfde, elke kast geeft omstreeks 100 kilogr. honing en nooit een zwerm.

In het begin van de lente lezen wij, zoodra de kast geheel met bijen bezet is, dat 's in de eerste dagen van Mei, wordt er een opzetkastje op geplaatst, drie weken later een tweede onder 't eerste, vervolgens een derde en een vierde, altijd het volgende onder het voorgaande, zoodat tegen 't einde van Juni elke kast er vier heeft.
Daar komt dan honing en broed in, al spoedig een verbazend sterk volk, wat geen bezwaar oplevert bij 't uitslingeren van den honing; want, omdat men elk volgend opzetkastje onder 't voorgaande plaatst, wordt daarin, als 't verder van den tros verwijderd raakt, geen broed meer afgezet en 't andere komt uit, er zit dus ten slotte nagenoeg niets dan honing in die raten.

In Juni worden de raten van 't bovenste opzetkastje uitgeslingerd, dit wordt dan met de ledige raten onder de andere geplaatst. 14 dagen of 3 weken later doet men dit weder, en zoo verder tot 't einde van Augustus. Dan vermindert de bevolking snel en achtereenvolgens worden de opzetkastjes weggenomen, 't laatste in September, en er niet meer tusschen geplaatst. Een bezwaar van zoo'n hoog vlieggat is, dat de bijen de bodemplank moeielijk kunnen schoon maken, dat moet men voor hen doen, maar 's winters, van October tot Mei, kan men het sluiten en het gat beneden in de kast open maken.

En, zegt de heer RICHARD, beweer nu niet, dat die rijke oogsten voor alles een gevolg zijn van den overvloed van bloemen, want ik ben ook op de hoogte van ’t geen mijn buren ondervinden, zij hebben strookorven, die ze elk jaar ver van Amsterdam naar de heide brengen, ze zeggen, dat er te Amsterdam geen bloemen zijn juist in den tijd, wanneer mijn opzetkastjes als door een tooverslag gevuld worden.
De kasten en de opzetkastjes worden met een omlijst stuk glas bedekt om makkelijk, zonder de bijen te hinderen, in ’t voorjaar te kunnen zien of de kast vol bijen, en later of het bovenste opzetkastje vol verzegelden honing is, dezelfde ruit dient eerst om de kast, dan om het opzetkastje te bedekken.